Erőszak

Lemondott a legnagyobb észak-írországi unionista párt vezetője szexuális bűncselekmény vádja miatt

Párttagságát a vizsgálat idejére felfüggesztették.

2024.03.30 12:24MTI

Lemondott pénteken a legnagyobb észak-írországi koronahű protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői posztjáról Sir Jeffrey Donaldson, miután szexuális bűncselekmény elkövetésének gyanújával az észak-írországi rendőrség (PSNI) őrizetbe vette és vádat emelt ellene.

A PSNI pénteki közleményében név említése nélkül az áll, hogy "egy 61 éves férfi" ellen emeltek vádat egy "nem mostanában" elkövetett szexuális bűncselekmény miatt.

A DUP - az észak-írországi felekezetközi kormány második legnagyobb pártja - ugyanakkor a rendőrségi közlemény után kiadott tájékoztatásában bejelentette, hogy az ügyben Donaldson az egyik vádlott.

A közlemény szerint Sir Jeffrey értesítette a DUP elnökségét arról, hogy azonnali hatállyal távozik pártvezetői tisztségéből. Párttagságát a vizsgálat idejére felfüggesztették.

Az észak-írországi rendőrség ismertetése szerint Donaldson az ügy egy másik vádlottjával együtt április 24-én jelenik meg Newry város magisztrátusi bírósága előtt.

Sir Jeffrey Donaldson 2021 óta állt a Demokratikus Unionista Párt élén, de már 1997-ben - akkor még egy másik protestáns koronahű szerveződés, az Ulsteri Unionista Párt (UUP) színeiben - parlamenti képviselővé választották.

A DUP Donaldson vezetése alatt két évig bojkottálta a britellenes katolikus és az unionista protestáns pártok alkotta felekezetközi belfasti önkormányzat működését. Ennek elsődleges oka az volt, hogy a radikálisan EU-szkeptikus DUP nem fogadta el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi záradékát.

A záradék harmonizált viszonyrendszert tartott fenn Észak-Írország és az Európai Unió között, annak érdekében, hogy ne kelljen visszaállítani a hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán, az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárán.

A klauzulát azonban a DUP elvetette, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás kikezdi Észak-Írország alkotmányos státusát az Egyesült Királyságon belül.

Hosszas és többoldalú tárgyalássorozat után a DUP végül januárban egyezett bele a belfasti kormány működésének felújításába.

Az 1998-as nagypénteki rendezési megállapodás által elindított megbékélési folyamat eredményeként a DUP és a radikális britellenes katolikus mozgalom fő pártja, a Sinn Féin jelenleg együtt kormányozza Észak-Írországot, olyan felekezetközi egységkormányt alkotva, amely a korábbi évtizedekben teljesen elképzelhetetlen lett volna.

A belfasti kormány élén - Észak-Írország 103 éves történetében először - katolikus miniszterelnök áll Michelle O'Neill, a Sinn Féin alelnöke személyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.