Terrorizmus

Orosz állampolgár a krasznogorszki merénylet nyolcadik gyanúsítottja

A nyomozás szerint lakást adott bérbe a terroristáknak.

2024.03.27 07:49MTI

Előzetes letartóztatásba helyezett egy nyolcadik vádlottat a Crocus City Hall elleni támadással összefüggésben kedden egy moszkvai bíróság.

Aliser Kaszimov orosz állampolgár, aki a tádzsik többségű kirgizisztáni Os város szülötte, a nyomozás szerint lakást adott bérbe a terroristáknak. Kaszimov azt mondta, hogy a bérbeadás az Avito kereskedelmi portálon keresztül történt, és nem volt tudomása a terroristák terveiről.

Vlagyimir Putyin elnök az orosz főügyészség keddi vezetőségi ülésén hangsúlyozta, hogy az ügyészeknek mindent meg kell tenniük a törvény keretei között a felelősségre vonás érdekében. Igor Krasznov főügyész azt hangoztatta, hogy az elkövetőket és a megrendelőket elkerülhetetlenül utol fogja érni a büntetés. Arról is szólt, hogy az elmúlt év folyamán 75 százalékkal megnőtt a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma.

A terrortámadással kapcsolatban eddig letartóztatott vádlottak mind tádzsik nemzetiségűek, hárman közülük honosított orosz állampolgárok.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója újságíróknak kijelentette, hogy a biztonsági szervek folytatják a merénylet összes részvevőjének felkutatását, de a megrendelő kilétét még nem állapították meg. Ugyanakkor megjegyezte, hogy vannak fejlemények, amelyek az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna részvételére utalnak a terrortámadásban. Állítása szerint a határ ukrán oldalán arra készültek, hogy a merénylőket hősként ünnepeljék.

"Úgy véljük, hogy az akciót a radikális iszlamisták készítették elő, és természetesen a nyugati szakszolgálatok segítették őket, de maguk az ukrán szakszolgálatok is közvetlenül részt vettek benne" - mondta Bortnyikov.

Állítása szerint az ukrán hatóságok fegyvereseket képeztek ki a Közel-Keleten. Álláspontja szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) terrorszervezetté kellene nyilvánítani. Kijelentette, hogy Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) parancsnoka legális célpont az orosz szolgálatok számára.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangot adott meggyőződésének, miszerint Moszkvának nem lesz szüksége nyugati segítségre a terrortámadás kivizsgálásában, amit "elég hatékonyan, elég gyorsan" indított el. Érdekesnek nevezte, hogy alig egy nappal a vérfürdő után, amikor a Nyugat arról nyilatkozott, hogy Ukrajna nem érintett a támadásban, az Interpol váratlanul kijelentette, hogy kész segítséget nyújtani a nyomozásban.

"Nem emlékszem ilyen kezdeményezésre az Interpol részéről korábbi esetekkel kapcsolatban, amelyek szintén megkövetelték a leggondosabb nemzetközi odafigyelést. A legkézenfekvőbb példa erre az Északi Áramlatok (felrobbantása)" - mondta a miniszter.

Emlékeztetett rá, hogy Svédország, Dánia és Németország azt állította akkor, "ők maguk fogják megoldani" az ügyet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint verziókat akkor fogalmaznak majd meg a rámadással kapcsolatban, "amikor ezt a nyomozás szükségesnek ítéli". Hozzátette, hogy az elnök "néhány rendelkezésre álló előzetes adat alapján" mondta azt, hogy van kapcsolat a terroristák és az ukrán fél között. Gazembereknek nevezte azokat, akik kárörvendően nyilatkoznak a tragédiáról.

Úgy vélekedett, nincs ellentmondás abban, hogy kapcsolat lehet a terrortámadás radikális elkövetői és az ukrán vezetés között, amelynek élén a zsidó származású Volodimir Zelenszkij elnök áll.

"Egy sajátos zsidó áll ott az élen - egy olyan zsidó, aki sok tekintetben szimpátiát és vonzalmat mutat a nacionalista szellem iránt, amely áthatotta a kijevi rezsim vezetését" - mondta.

"Nyilvánvalóan Ukrajna!" - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára kedden újságíróknak arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon az Iszlám Állam terrorszervezet, vagy Ukrajna áll-e a Moszkva határán lévő Krasznogorszkban pénteken elkövetett terrortámadás mögött. Hozzátette, hogy "sok minden erre utal".

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter "merő ostobaságnak" nevezte azt az állítást, hogy Oroszországban újabb mozgósításra lesz szükség egy olyan "egészségügyi övezet" létrehozásához Ukrajnában, amely kizárná, hogy a Kijev rendelkezésére álló fegyverekkel képes legyen csapást mérni orosz területre. Ezzel nyugati kommentátoroknak ama állítására reagált, miszerint Moszkva megrendezte a terrortámadást, hogy hivatkozási alapot teremtsen maga számára a mobilizáláshoz.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházónak elnöke kijelentette, hogy a terroristák, és akik mögöttük állnak - "a véres ukrán rendszer, Washington, Brüsszel" -, abban bíznak, hogy az efféle támadásokkal meg lehet osztani az orosz társadalmat és viszályt lehet szítani nemzetiségi alapon. Hangsúlyozta, hogy éppen ezért a jelenleginél erősebb összetartásra van szükség.

A pénteki terrortámadásnak 139 halottja volt, köztük három gyerek. Az orosz külügyminisztérium kedden közölte, hogy a Crocus City Hallban életét vesztette egy 24. évében járó munkatársa, Tatyjana Repina, aki 2021-ben végzett a tárca főiskoláján, és a nyelvi támogatási osztályon dolgozott.

A RIA Novosztyi rendvédelmi forrásokra hivatkozva közölte, hogy Szentpéterváron őrizetbe vettek egy migránst, aki a közösségi médiában álnéven a krasznogorszki terrortámadást helyeslő posztokat osztott meg. A hatóságok azonosították, és őrizetbe vették. Nevét és állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra.

Moszkvában az RT szerint őrizetbe vették Kahramon Merganov tádzsik állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy együttműködik az ukrán titkosszolgálatokkal. Merganov autóját a közlekedési rendőrök állították meg, és a telefonján "oroszellenes közösségekkel" folytatott levélváltást találtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.