Ukrajnai háború

Négy frontszakaszról jelentett sikereket az orosz védelmi minisztérium

A kupjanszki, a donyecki, az avgyijivkai és a herszoni frontszakaszról számolt be az orosz erők előretöréséről csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi tárca.

2024.02.29 17:37MTI

A minisztérium szerint az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg a donyecki frontszakaszon négy ukrán ellentámadást vert vissza, a herszonin pedig megakadályozott egy partraszállási kísérletet, megsemmisítve négy rohamcsónakot, valamint megölve 25 és foglyul ejtve egy kommandóst. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél a harci érintkezési vonal mentén mintegy 1300 katonát veszített, akik közül a legtöbben, szám szerint mintegy hatszázan a Donyeck, 495-en pedig az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett három vezetési pontot, egy Sz-300PSZ típusú légvédelmi rendszert, három lőszerraktárt, tíz harckocsit - közülük hetet Avgyijivka környékén -, két gyalogsági harcjárművet, két lengyel Krab önjáró és egy M198-es vontatott tarackot, két JDAM irányított légibombát, HIMARS sorozatvetők kilenc rakétáját, valamint 93 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Moszkvában a hadsereg rágalmazása címén csütörtökön átmenetileg őrizetbe vették és bíróság elé állították Szergej Szokolovot, az ellenzéki Novaja Gazeta főszerkesztőjét. A testület adminisztratív vétség elkövetését állapította meg a szerkesztőségvezetőnél, akire 30 ezer rubel (mintegy 120 ezer forint) bírságot szabott ki, egy, a Telegramon megjelent anyag miatt.

Szokolov a főszerkesztői posztot tavaly november óta tölti be, amikor lemondott az orosz igazságügy-minisztérium által külföldi ügynöknek minősített, Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov. A Novaja Gazeta nyomtatott változatának kiadási engedélyét 2022-őszén semmisnek nyilvánította a bíróság.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálata csütörtökön közölte, hogy egy karéliai bíróság hatévi fegyházbüntetésre ítélt egy petrozavodszki lakost, az orosz fegyveres erők lejáratása címén. A férfi a vád szerint 2022-ben hamis információkat tett közzé a közösségi hálózatokon az orosz hadsereg ukrajnai tevékenységéről

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.