Diplomácia

Németország átnevezi Kijevet

Berlin ezentúl a város ukrán írásmódját használja hivatalos dokumentumaiban.

2024.02.25 09:23ma.hu

A német hatóságok úgy döntöttek, hogy az ukrán főváros, Kijev orosz írásmódjáról áttérnek az ukrán helyesírásra - közölte szombaton a külügyminisztérium. Az eddig németül "Kiew"-ként ismert várost ezentúl "Kyjiw"-ként fogják írni - közölte a minisztérium az X-en (korábban Twitter) közzétett közleménysorozatában.

A változást bejegyezték a hivatalos használatra szolgáló nyilvántartásba, amely a kormányzati dokumentumok irányelveiről rendelkezik. A külügyminisztérium közölte, hogy a változást fokozatosan vezetik be.

A közlemény nem részletezte a változtatás okait, csak annyit mondott, hogy a helyesírás számos szervezetnél bevett gyakorlat volt.

A japán védelmi minisztérium 2022 márciusában hozott hasonló döntést, mintegy egy hónappal a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kezdete után. A lépésre a főbb médiatudósítások áttekintése után került sor - közölték akkor.

Az ukrán hatóságok legalább 2018 óta kampányolnak a helyesírás megváltoztatásáért. Az Egyesült Államok földrajzi nevekkel foglalkozó testülete (BGN) - amely az Egyesült Államok kormányzatának egész területén fenntartja az egységes földrajzi névhasználatot - 2019 júniusában hasonló változtatásokat vezetett be, amikor elfogadta a "Kyiv" szót.

Az AP hírügynökség két hónappal a BGN döntése után követte a példát. Az orosz Szövetségi Állami Nyilvántartási, Kataszteri és Térképészeti Szolgálat (Rosreestr), amely a földrajzi elnevezések szabványaiért felelős, akkor azt mondta, hogy nem látja szükségét semmilyen változtatásnak, hozzátéve, hogy az orosz jog szerint továbbra is a "Kiev" a helyes írásmód. A hivatal azt is közölte, hogy az ukrán hatóságok 2016 óta nem működnek együtt vele.

Bár néhány nagy brit és amerikai médium az elmúlt években szintén átállt a "Kyiv" írásmódra, más nyugati országok, köztük Franciaország és Spanyolország számos médiuma továbbra is a "Kiev" szót használja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.