Diplomácia

Kreml: tisztázni kell Jerevánnal, mit jelent a katonai blokkban való részvétel felfüggesztése

Az ODKB Moszkvában működő titkársága közölte, hogy nem kapott semmilyen nyilatkozatot Jerevántól tagságának befagyasztásáról.

2024.02.24 07:05MTI

Oroszország tisztázni kívánja Örményországgal, hogy mit jelentenek a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (ODKB) való részvétel felfüggesztésére vonatkozó jereváni nyilatkozatok - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken a Zvezda katonai tévécsatornának.

"Az örmény fél semmilyen hivatalos lépést nem tett ezzel kapcsolatban. Kapcsolatfelvételre készülünk a kollégáinkkal és a nyilatkozatok jelentésének tisztázására" - mondta.

Peszkov hangsúlyozta, hogy ilyen helyzetben nagyon fontos minden részletet tisztázni. A Kreml szóvivője reményét fejezte ki, hogy "örmény barátaink mindent megmagyaráznak nekünk".

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök pénteken jelentette be hazája ODKB-tagságának felfüggesztését. Indoklása szerint "Örményországra vonatkozóan a kollektív biztonsági szerződés nem teljesült, különösen 2021-2022-ben".

Az ODKB Moszkvában működő titkársága közölte, hogy nem kapott semmilyen nyilatkozatot Jerevántól tagságának befagyasztásáról. A szervezet részéről nem zárták ki annak lehetőségét, hogy Pasinján szavai azzal függenek össze, hogy Örményország nem vett részt az ODKB több közelmúltbeli eseményén.

Jereván többször is megvádolta az ODKB-t és Moszkvát, hogy nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit. Januárban Armen Grigorján, az örmény biztonsági tanács titkára azt mondta, hogy a köztársaságnak "nincsenek elvárásai" a szervezettel szemben, mivel "nem reagált megfelelő módon" az azeri hadsereg által 2022 szeptemberében indított "nagyszabású támadás" idején.

Pasinján nem vett részt az ODKB november 23-i minszki csúcstalálkozóján.

Az ODKB-nak hat tagállama van: Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.