Illegális bevándorlás

Együttműködési megállapodást írt alá London az EU határvédelmi ügynökségével

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.

2024.02.24 06:03MTI

Nagy-Britannia négy éve kilépett az EU-ból, de a brit belügyminisztériumban aláírt egyezmény felújítja London és az uniós határvédelmi szervezet közvetlen együttműködését.

A szerződés lehetővé teszi a felderítési és egyéb információk kölcsönös megosztását az embercsempész szervezetek tevékenységének felszámolása érdekében.

A brit belügyi tárca tájékoztatása úgy fogalmaz, hogy a megállapodás alapján a brit határrendészet és a Frontex szakértői "tanulhatnak egymás sikeresen alkalmazott taktikai eljárásaiból" is.

A Frontexnek "példátlan rálátása" van az európai kontinensen folyó, határokon átnyúló bűnözésre és az illegális migrációra - áll a londoni belügyminisztérium ismertetésében.

James Cleverly brit belügyminiszter az egyezmény aláírásának bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az illegális bevándorláshoz kötődő szervezett bűnözés és az embercsempészet globális kiterjedésű probléma, amelynek kezeléséhez közös megoldásokra és célkitűzésekre van szükség.

Cleverly kiemelte: a brit kormány közvetlen célja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljének megtörése és "a csónakok megállítása", vagyis az európai kontinensről Nagy-Britannia felé tengeri úton irányuló illegális bevándorlás felszámolása.

A legfrissebb belügyi statisztika szerint 2022-ben 45 755-en keltek át csónakokkal, embercsempészek szervezésében a La Manche-csatornán Angliába.

Az előzetes becslések szerint 2023-ban 36 százalékkal, 30 ezer alá csökkent a Nagy-Britanniába ilyen módon bejutni próbálók száma, de ez is a tízszerese volt a korábbi évek átlagának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.