Ukrajnai háború

Újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen a brit kormány

Az ukrajnai háború kezdetének közelgő második évfordulója elé időzített széleskörű intézkedéscsomag olyan külföldi vállalatokat is érint, amelyek segítik Moszkvát a korábbi szankciók megkerülésében.

2024.02.22 20:47MTI

Újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen csütörtökön a brit kormány.

Az ukrajnai háború kezdetének közelgő második évfordulója elé időzített széleskörű intézkedéscsomag a brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint olyan külföldi vállalatokat is érint, amelyek segítik Moszkvát a korábbi szankciók megkerülésében, vagy hadfelszereléseket - köztük rakétaindító rendszereket, rakétákat és robbanószereket - szállítanak az orosz fegyveres erőknek.

A brit intézkedések céljai között szerepel emellett az olyan jövedelemforrások további szűkítése, mint például az Oroszországgal folytatott fém-, gyémánt- és energiahordozó-kereskedelem.

David Cameron brit külügyminiszter az új szankciócsomag ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: Vlagyimir Putyin orosz elnök tévesen úgy gondolta, hogy gyors győzelmet arathat, mivel az orosz gazdaság nagyobb, mint az ukrán, az Ukrajnát támogató országok gazdaságai azonban együttesen 25-ször nagyobbak, mint az orosz gazdaság.

Az Oroszországra kifejtett nemzetközi gazdasági nyomás miatt Moszkva éppen ezért "nem engedheti meg magának az illegális inváziót", mivel a szankciók "megfosztják Putyint az immár küszködéssé fajult háborújához szükséges erőforrásoktól" - fogalmaz csütörtöki nyilatkozatában a londoni külügyi tárca vezetője.

Az új brit szankciócsomag érintettjei között szerepel mások mellett Niels Troost holland olajkereskedő, akinek Paramount Energy & Commodities nevű cége a brit külügyminisztérium szerint lehetővé teszi az orosz nyersolaj akadálytalan nemzetközi forgalmazását a hét globális vezető ipari hatalom (G7) által bevezetett korábbi szankciók megkerülésével.

Kiterjednek a brit szankciók a világ legnagyobb gyémántbányászati vállalatára, az orosz Alrosára és a cég új vezérigazgatójára, Pavel Marinicsevre is.

A brit külügyminisztérium becslése szerint az Alrosa a gyémánt világpiacának 30 százalékát ellenőrzi.

A csütörtökön bejelentett brit szankciók érintik emellett a Cozum Yazilim Donanim Elektronik nevű török vállalatot, amely London szerint elektronikai részegységeket szállít az orosz haderőnek.

A brit külügyminisztérium kínai vállalatokkal szemben is büntetőintézkedéseket foganatosított.

A csütörtöki tájékoztatás szerint ezek között szerepelnek a nemzetközi piacon Finder Technology, illetve Juhang Aviation Technology elnevezéssel tevékenykedő kínai cégek, amelyek szankciók hatálya alatt álló elektronikai termékeket szállítanak Oroszországnak.

Szankciókat jelentett be a brit kormány a Beijing Micropilot Flight Control Systems nevű kínai vállalat ellen is, amely a londoni külügyi tárca szerint személyzet nélküli repülőeszközökhöz gyárt hajtóműveket. A cég által előállított hajtóműveket megtalálták az Ukrajnában bevetett orosz drónokban - áll a brit külügyminisztérium csütörtöki ismertetésében.

A szankciócsomag egyéb intézkedések mellett megtiltja pénzügyi szolgáltatások nyújtását az érintett személyek és vállalatok számára a brit pénzügyi rendszeren keresztül, és beutazási tilalmat is tartalmaz, amelynek alapján kötelező megtagadni a nagy-britanniai belépési és tartózkodási engedélyt az érintettektől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.