Illegális bevándorlás

Eurojust: felszámolták a La Manche-csatornán működő egyik legjelentősebb embercsempészcsoportot

A házkutatások során 12 felfújható csónakot, 179 mentőmellényt, 81 gyermek mentőmellényt, 10 csónakmotort, közel 60 különböző elektronikus eszközt, valamint fegyvereket és készpénzt foglaltak le.

2024.02.22 19:25MTI

A belga, a francia és a német bűnüldöző szervek tizenkilenc ember előállítása mellett felszámolták La Manche-csatornán működő, embercsempészettel foglalkozó eddig ismert legjelentősebb bűnözői csoportot - közölte az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust csütörtökön.

A hágai közlemény szerint az uniós rendőri együttműködési szervezet, az Europol és az Eurojust által koordinált nagyszabású művelet eredményeként felszámolt, kurd származású iraki és szíriai állampolgárokból álló hálózat a gyanú szerint rossz minőségű, felfújható csónakokon közel-keleti és kelet-afrikai illegális bevándorlókat csempészett a franciaországi Calais város melletti strandokról az Egyesült Királyságba.

A február 21-i akciónapon belga és francia bírósági végzések alapján a hálózat 19 tagját állították elő Németországban, köztük a csoport vezetőjét és az életveszélyes utazások fő szervezőit. A házkutatások során 12 felfújható csónakot, 179 mentőmellényt, 81 gyermek mentőmellényt, 10 csónakmotort, közel 60 különböző elektronikus eszközt, valamint fegyvereket és készpénzt foglaltak le.

A 2022 végén indított nyomozást követő művelet során előállított gyanúsítottak saját logisztikai infrastruktúrát hoztak létre, amelynek külön részlege volt felelős a nagy mennyiségű hajózási felszerelés Németországba, majd onnan Belgiumon át Franciaországba történő szállításának megszervezéséért. A gyenge minőségű, főként Kínából származó csónakokba a megengedett legfeljebb 10 helyett átlagosan mintegy 50 embert ültettek. A bűnszervezet tagjai az időjárási viszonyoktól függően éjszakánként akár nyolc indulást is elő tudtak segíteni. A nyomozók szerint az embercsempészek legalább 55 alkalommal kísérleték meg az illegális tengeri átkelést. A gyanúsítottak migránsonként ezer és háromezer euró (mintegy 380 ezer és 1,1 millió forint) közötti összeget kértek - írták.

Megjegyezték, az uniós tagországból az Egyesült Királyságba vezető migrációs útvonalon 2019 óta folyamatosan nő az embercsempészet. 2023-ban a bűnüldöző hatóságok csaknem 61 ezer olyan illegális tengeri átkelési kísérletet jegyeztek fel, amelyben a migránsok kis csónakokkal próbáltak átkelni a La Manche csatornán. Tavaly mintegy 600 csónakon közel 30 ezer illegális bevándorlónak sikerült elérnie az Egyesült Királyságot - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.