Izraeli-palesztin

Izrael újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben

Az egyiptomi határnál fekvő Rafahnál is bombáztak.

2024.02.09 11:08MTI

Izrael újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben, az egyiptomi határnál fekvő Rafahnál is bombáztak - jelentették palesztin források.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma és szemtanúk beszámolói szerint legkevesebb kilencen, köztük nők és gyerekek vesztették életüket a csütörtök esti izraeli légicsapásokban az övezet középső és déli részein, többeket az egyiptomi határ melletti Rafahnál öltek meg.

Palesztin jelentések szerint többen megsebesültek, amikor Rafahban a kuvaiti kórház melletti épületeket bombázták. Korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby bejelentette, hogy "az Egyesült Államok nem támogatja Izrael jelentős katonai műveleteit Rafahban", amelynek környékén több mint egymillió, az övezet északibb részein otthonát elhagyni kényszerülő palesztin tartózkodik.

"Nem támogatjuk komoly és alapos tervezés nélkül, valamint a humanitárius segítségnyújtás és a külföldi állampolgárok Gázai övezetből történő biztonságos kijutásának biztosítása nélkül" - mondta a rafahi esetleges hadműveletről újságíróknak Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Washington azt is közölte, hogy még nem látták komoly bizonyítékát izraeli hadművelet tervezésének Rafahban, és Antony Blinken külügyminiszter aggodalmának adott hangot egy efféle izraeli hadművelettel kapcsolatban a térségben tett eheti látogatása során.

Izraeli tüntetők péntek reggel megpróbálták megakadályozni a humanitárius segélyeket szállító teherautók bejutását a Gázai övezetbe. "Semmilyen segély nem jut át mindaddig, amíg az utolsó övezetbe hurcolt túsz vissza nem tér" - hangoztatták.

A Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott egy, a tenger felől érkező gyanús lövedéket Haifa mellett - jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Csütörtök este mintegy harminc rakétát lőttek ki Észak-Izraelre Libanonból, miután délután egy izraeli dróntámadásban életét vesztette a libanoni síita Hezbollah egyik dél-libanoni parancsnoka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.