Világgazdaság

Zuhant a dán Moller-Maersk tavalyi nyeresége és bevétele

A társaság felfüggesztette részvényvisszavásárlási programját részben a jemeni húsziknak a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni folyamatos támadásai miatt kialakult bizonytalanság miatt.

2024.02.09 02:30MTI

Hatalmasat esett Moller-Maersk dániai szállítmányozási és logisztikai óriásvállalat nyeresége tavaly, és mintegy harmadával csökkent a bevétele is.

A cég honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint az adózott eredménye 3,91 milliárd dollárra esett az egy évvel korábbi 29,32 milliárd dollárról, a bevétele 51,07 milliárd dollárra esett vissza, 81,53 milliárd dollárról.

A szakértők által inkább figyelemmel követett adó- és kamatfizetés, illetve értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 9,59 milliárd dollárra csökkent a 2022. évi 36,81 milliárd dollárról, míg a kamatfizetés és adózás előtti eredménye (EBIT) 30,86 milliárd dollárról 3,93 milliárd dollárra zuhant.

A társaság bejelentette, hogy felfüggeszti részvényvisszavásárlási programját részben a jemeni húsziknak a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni folyamatos támadásai miatt kialakult bizonytalanság miatt.

Az igazgatótanács 2023-ra részvényenként 515 dán korona (74 dollár) osztalék kifizetését javasolta, míg egy évvel korábban 4300 koronát fizetett.

A Moller-Maersk a világ legnagyobb konténerszállítója és Dánia második legnagyobb vállalata. Az 1904-ben alapított cég a világ gyakorlatilag összes országában jelen van, alkalmazottainak a száma több mint 70 ezer.

A Moller-Maersk árfolyama a koppenhágai értéktőzsdén 14 százalék körüli mínuszban állt röviddel 11 óra után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.