Ukrajnai háború

Zelenszkij leváltotta az ukrán fegyveres erők főparancsnokát

Már meg is van Valerij Zaluzsnij utódja.

2024.02.08 19:15MTI

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felmentette csütörtökön Valerij Zaluzsnijt a fegyveres erők főparancsnokának tisztségéből, a helyére pedig Olekszandr Szirszkij vezérezredest, a szárazföldi erők parancsnokát nevezte ki.

"Mától új vezetői csapat áll az ukrán fegyveres erők élén. Azt akarom, hogy a háború megítélése egységes legyen katonáink körében, Robotinében és Avgyijivkában, valamint a vezérkarban és a haditanácsban" - írta Zelenszkij a Telegramon.

Zelenszkij bejelentése előtt nyilvánosságra hozta, hogy a nap folyamán megbeszélést folytatott Zaluzsnijjal a hadsereg vezetésének megújításáról. A Facebookon azt írta, felkérte Zaluzsnijt, hogy ezután is "maradjon a csapatban".

"Találkoztam Valerij Zaluzsnij tábornokkal. Köszönet mondtam neki azért a két évért, amelyet Ukrajna védelmének szentelt. Megbeszéltük, milyen megújulásra van szüksége az ukrán fegyveres erőknek. Megvitattuk azt is, hogy kik lehetnek az ukrán fegyveres erők megújított vezetésében" - írta. Az államfő hangsúlyozta, hogy "itt az ideje egy ilyen frissítésnek".

Zaluzsnij úgyszintén a Facebookon tájékoztatott a találkozóról. "A nagy háború első, legnehezebb napjaiban együtt álltunk szemben egy aljas és erős ellenséggel. Harcunk folytatódik, és naponta változik. A 2022-es célok eltérnek a 2024-es céloktól. Ezért mindenkinek változnia kell, és alkalmazkodnia az új realitásokhoz azért, hogy győzelmünket is együtt érjük el" - írta a volt főparancsnok. Szavai szerint fontos és komoly beszélgetést folytatott az államfővel. "Döntés született arról, hogy meg kell változtatni a megközelítéseket és a stratégiákat" - tette hozzá.

Zelenszkij a Zaluzsnij menesztését bejelentő üzenetében azt írta, hogy több tucat beszélgetést folytatott különböző szintű parancsnokokkal. Közöttük név szerint felsorolt három volt dandárparancsnokot: Andrij Hnatovot, Mihajlo Drapatot és Ihor Szkibjukot, valamint Pavlo Paliszát, a 93. dandár parancsnokát és Vadim Szuharevszkijt, az 59. dandár vezetőjét. Szavai szerint mindannyian alkalmasak a hadsereg vezetői posztjainak betöltésére, és arra, hogy szolgáljanak az új főparancsnok alatt. Szirszkijt a legtapasztaltabb parancsnoknak nevezte, aki komoly sikereket ért el Ukrajna védelmében. Kiemelte, hogy ő vezette a kijevi védelmi műveletet, és az ellentámadásban is sikeres tapasztalattal rendelkezik, amit a harkivi felszabadító hadműveletben bizonyított.

Mihail Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerint Zaluzsnij menesztésének hátterében a frontvonal megmerevedésének veszélye és taktikai döntések állnak. "Át kell gondolni a cselekvési taktikát, amely tavaly nem biztosította maradéktalanul a kívánt eredményt, meg kell akadályozni a frontvonal megmerevedését, aminek veszélye negatívan befolyásolja a közhangulatot, új funkcionális és magas technológiai megoldásokra van szükség, amelyek lehetővé teszik a kezdeményezés megtartását, valamint fontos a vezetési elvek reformfolyamatának elindítása is a hadseregben" - fejtette ki a tanácsadó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.