Háború

Az EBRD 150 millió euróval támogatja az Ukrenergo ukrán energiaipari vállalatot

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 150 millió euró hitelt nyújt az Ukrenergo ukrán állami áramszolgáltató vállalatnak az ukrajnai energiaellátási biztonság erősítése végett.

2023.12.23 18:59MTI

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet hétfői tájékoztatása szerint a hitelcsomag azt az 520 millió eurós finanszírozást egészíti ki, amelyet a bank az Ukrajna elleni orosz invázió tavaly februári kezdete óta eddig folyósított az ukrán cégnek.

Az Ukrenergo támogatásával az EBRD az ukrajnai áramelosztó infrastruktúra működőképességének fenntartását, az áramtermelő berendezések szünetmentes üzemeltetését segíti - áll a bank ismertetésében.

Az EBRD adatai szerint tavaly télen az orosz támadásokban megsemmisült vagy megrongálódott az ukrajnai áramtovábbító hálózat mintegy 50 százaléka. A közüzemi szolgáltatók dolgozói azóta ismét működőképes állapotba hozták az ukrán áramhálózatot, de az idei téli hideg beköszöntével Oroszország újrakezdte célzott támadásait - hangsúlyozza hétfői tájékoztatásában a londoni pénzintézet.

Az EBRD felidézte, hogy összes ukrajnai befektetését kockázatmegosztásos alapon, adományozók és partnerfinanszírozók bevonásával végzi.

Az Ukrenergo-finanszírozás esetében Norvégia vállalt veszteségkockázat-fedezeti garanciát, amely a hitelcsomag értékének 48 százalékáig terjed.

A háború kezdete óta Norvégia több mint 350 millió euró adományozói támogatást nyújtott Ukrajna és más érintett országok energiaszektorainak az EBRD-n keresztül - áll a bank hétfői beszámolójában.

A pénzintézet ismertetése szerint az Ukrenergo számára összeállított 150 millió eurós új hitelfinanszírozást Olaszország is kiegészíti hozzávetőleg 10 millió euró adománnyal.

Az EBRD nemrégiben a Naftohaz ukrán állami gázipari vállalatnak nyújtott 200 millió eurós hitelcsomagot, annak az 500 millió eurós hitelprogramnak a részeként, amelyet a bank az ukrajnai energiaellátási biztonság erősítése végett indított.

Az EBRD az Ukrenergo-finanszírozásról szóló hétfői tájékoztatásában felidézte, hogy igazgatótanácsa négymilliárd euró tőkeemelést javasolt a részvényes országok és szervezetek alkotta kormányzótestületnek az ukrajnai befektetési és támogatási programok folytatása, illetve a majdani újjáépítés finanszírozhatósága érdekében.

A bank közölte, hogy a kormányzótanács "a nagyon közeli jövőben" dönt a tőkeemelési javaslatról.

Az EBRD - Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője - a orosz invázió kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra, és nemrégiben bejelentette, hogy az ukrán reálgazdaságnak folyósított támogatások értéke már októberben elérte ezt a kitűzött értéket.

Hétfői tájékoztatásában a bank közölte: tavaly 1,7 milliárd euró finanszírozást nyújtott Ukrajnának, és az idei pénzügyi támogatás értéke közelít a kétmilliárd euróhoz, vagyis az eddigi finanszírozások már jóval meghaladják az eredeti 3 milliárd eurós célt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.