Háború

Az izraeli-Hamász konfliktus egy gyermekek elleni háború - UNICEF

Több mint 6000 palesztin gyermeket öltek meg Gázában a Hamász vezette Izrael elleni támadás óta.

2023.12.02 16:17ma.hu

Az UNICEF szóvivője elítélte a gázai gyermekek tömeges mészárlását az izraeli-Hamász konfliktus során, és felszólította a "befolyásos személyeket", hogy vessenek véget a konfliktusnak.

James Elder pénteken egy érzelmes videót tett közzé az Instagramon, amelyben a következőket írta: "A tűzszünetnek vége. Már halljuk a bombázást. Egy kórházban vagyok. Innen körülbelül 50 méterre volt egy találat. Ez a legnagyobb, még működő kórház Gázában. 200%-os kapacitással működik. Az itteni egészségügyi rendszer túlterhelt."

Az ENSZ gyermekalapjának szóvivője szerint a világ "nem láthat több gyermeket a háborús sebesülésekkel, égési sérülésekkel, a testükön szétszóródott repeszekkel, törött csontokkal" - tette hozzá: "Ez egy háború a gyermekek ellen".

Elder megjegyzései azután hangzottak el, hogy a november 24-én kezdődött egyhetes tűzszünet lejártát követően kiújultak a harcok Izrael és a Hamász között. Szombaton az izraeli hadsereg nagyszabású bombatámadásokat hajtott végre a Gázai övezetben.

Gázai egészségügyi tisztviselők szerint az izraeli légicsapások 184 embert öltek meg és legalább 589-et sebesítettek meg a tűzszünet péntek reggeli lejárta óta. Péntek este a Reuters gázai tisztviselőket idézett, akik szerint több mint 20 lakóépületet ért találat. A helyi egészségügyi minisztérium szerint a csapásokban meghaltak többsége gyermek és nő volt.

Jens Laerke, az ENSZ genfi humanitárius irodájának szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a kiújult harcok súlyosbítják az amúgy is súlyos humanitárius helyzetet: "A földi pokol visszatért Gázába".

A gázai hatóságok szerint a Hamász október 7-i támadását követő izraeli hadművelet kezdete óta több mint 6000 gyermek halt meg az enklávéban.

További 1800 gyermek rekedt a romok alatt, többségük feltehetően meghalt. További 9000 gyermek sérült meg, sokuknak az élete is megváltozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.