Haditengerészet

Jemeni lázadók lőttek ki ballisztikus rakétákat egy amerikai hadihajó felé

Az Izrael és Hamász közötti háborús konfliktus kitörése óta a Közel-Keleten szolgáló amerikai katonai egységek ellen megszaporodtak a támadások.

2023.11.28 09:04MTI

Egy kereskedelmi hajó vészjelzésére reagáló amerikai hadihajó felé lőttek ki ballisztikus rakétát a jemeni húszi felkelők által ellenőrzött térségéből - erősítette meg hétfőn az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Pat Ryder sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Ádeni-öbölben az amerikai haditengerészet Mason nevű rombolója egy foszforsavat szállító tankerhajó, a Central Park segítségére sietett, amelyet szomáliai fegyveresek támadtak meg. Miután a hadihajó a kalózokat megadásra kényszerítette, észlelte a két ballisztikus rakétát, amelyet Jemen irányából lőttek ki - számolt be az incidensről a Pentagon szóvivője hozzátéve, hogy az eszközök több mérföld távolságban a tengerbe zuhantak, így beavatkozást nem igényeltek.

Pat Ryder állítása szerint a közelben tartózkodott három kínai hadihajó is, amelyek nem siettek a bajba került kereskedelmi tanker segítségére annak ellenére, hogy a szomáliai partoknál szolgáló tengerbiztonságért felelős katonai misszió tagjai.

Az Izrael és Hamász közötti háborús konfliktus kitörése óta a Közel-Keleten szolgáló amerikai katonai egységek ellen megszaporodtak a támadások, elsősorban Szíriában és Irakban, valamint részben a jemeni húszik részéről. A drón-, valamint rakétatámadásokért az Egyesült Államok Iránt teszi felelőssé, amely anyagi és fegyveres támogatást nyújt Közel-Keleten működő iszlamista fegyveres csoportoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.