Diplomácia

Horvátország sajnálatát fejezte ki belgrádi diplomatája kiutasítása miatt

Zágráb szerint a szerb intézkedés a kapcsolatok romlása és a regionális viszonyok destabilizálása felé mutat.

2023.11.21 19:31MTI

Sajnálatát fejezte ki a horvát külügyminisztérium amiatt, hogy Szerbia a bécsi konvencióra hivatkozva - részletek közlése nélkül - kiutasította Hrvoje Snajdert, a belgrádi horvát nagykövetség első beosztottját - írta a helyi sajtó kedden a horvát külügyi tárca közleményére hivatkozva. Belgrád lépésére válaszul Horvátország is kiutasított egy szerb diplomatát.

Zágráb szerint a szerb intézkedés a kapcsolatok romlása és a regionális viszonyok destabilizálása felé mutat.

"Teljesen indokolatlannak tartjuk az akkreditált horvát diplomata kiutasítását. Szerbia döntése egy lépést jelent a kölcsönös kapcsolatok romlása, valamint az érzékeny regionális politikai és biztonsági helyzet további destabilizálása felé egy olyan időszakban, amikor a stabilitás Délkelet-Európában kivételes jelentőséggel bír egész Európa számára" - áll a külügyminisztérium közleményében.

Hangsúlyozták, hogy az intézkedéssel "további nyomást" gyakorolnak a belgrádi horvát nagykövetség dolgozóira, különösen a szerbiai választások előtti időszakban.

A horvát külügyminisztérium fenntartja magának a jogot, hogy erre a lépésre "az általa választott időpontban és módon" válaszoljon - tették hozzá.

Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter kedd délután tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a kölcsönösség elvén Horvátország kiutasítja Petar Novakovicot, a zágrábi szerb nagykövetség tanácsadóját.

Az erről szóló jegyzéket átnyújtották a szerb nagykövetnek, amelyben az áll, hogy az említett diplomatának el kell hagynia Horvátország területét - tette hozzá.

Újságírók kérdésre válaszolva, mi volt az oka a horvát diplomata kiutasításának, a külügyminiszter azt mondta: a belgrádi horvát nagykövettel a szerb tiltakozó jegyzék átnyújtása során a szerb külügyminisztériumban hétfőn nem közölték az indokot, ami "még inkább aggasztó" - mondta a tárcavezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.