Erőszak

Három embert vettek őrizetbe az Európai Parlament volt alelnöke elleni madridi támadás miatt

Két spanyol nemzetiségű férfit, és egy brit állampolgárságú nőt fogtak el a hatóságok.

2023.11.21 16:28MTI

A spanyol rendőrség három embert vett őrizetbe kedd hajnalban Alejo Vidal-Quadras, az Európai Parlament volt alelnöke ellen két hete elkövetett madridi támadás miatt.

A dél-spanyolországi Lanjarón és Fuengirola városban két spanyol nemzetiségű férfit, és egy brit állampolgárságú nőt fogtak el a hatóságok, de a nyomozók szerint egyik sem maga a merénylő, aki rálőtt a 78 éves politikusra.

A spanyol Cadena Ser rádióadó úgy értesült, hogy egyikük a támadást megelőző napokban feltűnt a biztonsági kamerák felvételein a helyszín közelében, így feltételezhető, hogy az ő feladata volt a környék megfigyelése.

Alejo Vidal-Quadrast otthona közelében, a nyílt utcán lőtte le egy bukósisakot viselő ismeretlen, aki társával motorral menekült el a merényletet követően.

Az áldozatot súlyos, de nem életveszélyes állkapocs sérüléssel szállították kórházba, ahol megműtötték. Továbbra is kórházban van, állapota stabil.

A központi büntetőbíróság terrorista bűncselekményként vizsgálja az ügyet, tekintettel annak lehetőségére, hogy a gyilkossági kísérlet az iráni rezsimmel kapcsolatban álló szervezettől származhat.

Maga Vidal-Quadras tájékoztatta a rendőröket arról, hogy a száműzetésben élő iráni ellenzékkel, az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsával (NCRI) fennálló kapcsolatai miatt akarhatták meggyilkolni.

Vidal-Quadras 1988 és 1996 között volt a katalán tartományi parlament tagja, és öt éven keresztül a konzervatív Néppárt (PP) helyi pártszervezetének vezetője. A kilencvenes évek végén három éven át a szenátusban képviselte a régiót, majd 15 évig az Európai Parlament képviselője és alelnöke volt. 2014-ben három hónapig a jobboldali Vox párt elnöki posztját töltötte be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.