Erőszak

Hollandiában megtámadták Thierry Baudet jobboldali politikust

Fejsérüléseket szenvedett, és a groningeni egyetemi kórházba szállították kezelésre.

2023.11.21 14:27MTI

Hétfő este, két nappal a választások előtt támadás érte Thierry Baudet jobboldali, holland politikust, a Fórum a Demokráciáért (FvD) nevű párt vezetőjét.

Baudet-nek egy választási kampányrendezvényen kellett volna részt vennie, amikor a támadás történt. Pártja közlése szerint Baudet-t támadója egy sörösüveggel többször fejbe vágta egy bárban, az észak-hollandiai Groningenben. Szemtanúk szerint a támadó azt kiabálta, hogy "végeztem a fasizmussal". Baudet fejsérüléseket szenvedett, és a groningeni egyetemi kórházba szállították kezelésre - közölte az FvD az X-en. Az incidensben egy biztonsági őr is megsebesült. A támadásról készült felvételek a közösségi médiában terjedtek el.

A rendőrség szóvivője szerint egy embert őrizetbe vettek. Kedden a hatóságok közölték, hogy az elkövető egy kiskorú fiú volt, kihallgatása folyamatban van.

Pártja egyelőre nem adott tájékoztatást a politikus jelenlegi állapotáról, azt viszont megosztották a nyilvánossággal, hogy Baudet-t a tarkóján találta el egy sörösüveg, és a halántékának szélén, majd támadója közvetlenül a szeme mellett is megütötte.

Az FvD közölte, hogy a keddre tervezett zwolle-i kampányrendezvényt lemondták, egészségügyi és biztonsági okokra hivatkozva. A rendőrség tájékoztatott, hogy a szemtanúk kihallgatása, és a hétfőn este rögzített kamerafelvételek elemzése még folyamatban van.

Mark Rutte holland miniszterelnök "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte a támadást.

"Már korábban is mondtam, és most megerősítem: el a kezekkel a politikusoktól" - írta Rutte az X-en.

Thierry Baudet-t októberben is megtámadták a belgiumi Ghentben. A jobboldali politikus a ghenti egyetemen egy diákszervezet által szervezett konferencián tartott előadást, amikor támadója egy esernyővel többször fejbe vágta. Baudet kisebb agyrázkódást szenvedett.

Mutatjuk, mi történt a támadóval ezek után...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.