Spanyolország

Letette hivatali esküjét az új spanyol kormány

Pedro Sánchez miniszterelnök harmadik kormánya.

2023.11.21 12:48MTI

Letette hivatali esküjét az új spanyol kormány kedden Madridban.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Sumar, több kisebb baloldali pártot tömörítő formáció koalíciós kabinetjének 22 tagja VI. Fülöp király és a közjogi méltóságok jelenlétében tett esküt az alkotmányra az után, hogy kinevezésük megjelent a spanyol állami közlönyben (BOE).

Azoknál a tárcáknál, ahol változik a miniszter személye, vagy a minisztérium felelősségi köre, a nap folyamán lezajlik a feladatok átadás-átvételi ceremóniája.

Pedro Sánchez miniszterelnök harmadik kormánya alakuló ülését szerdán tartja.

Az új kabinet a gazdaság területén a kontinuitást képviseli, és prioritást élveznek a szociális ügyek, a lakhatás, valamint a fiatalok érvényesülése. Utóbbi két terület önálló minisztériumot is kap.

A 230 intézkedést tartalmazó koalíciós kormányprogramban szerepel a többi közt a foglalkoztatás növelése, a munkanélküliség mérséklése, a heti munkaidő csökkentése 2,5 órával, a lakhatási támogatások és a szociális bérlakások számának növelése. Továbbá a közegészségügyi szolgáltatások és juttatások portfóliójának bővítése, valamint a várólisták rövidítése.

Pedro Sánchez a miniszterelnök-választáskor elmondott parlamenti beszédében a múlt héten elkötelezte magát Palesztina elismerése mellett önálló államként, amit a palesztin nép által jogosan követelt igénynek és a fennálló konfliktus megoldásának nevezett.

Azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt, de hangsúlyozta azt is, hogy ugyanakkor Spanyolország "Izraellel van" az október 7-én elszenvedett terrortámadás elutasításában és megválaszolásában.

Pedro Sánchez első hivatalos külföldi útja csütörtökön Izraelbe és a palesztin területekre vezet Alexander de Croo belga miniszterelnökkel, az Európai Unió jelenlegi és következő soros elnökségét betöltő országok kormányfőiként.

Spanyolországban hetek óta tartanak folyamatosan tüntetéseket amiatt, hogy a PSOE megállapodott a spanyol parlament két katalán függetlenségi pártjával a katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító törvény benyújtásáról cserébe azért, hogy támogassák Pedro Sánchez miniszterelnökké választását.

Hétfő este mintegy ezren gyűltek össze a szocialista párt madridi székházánál, a rendőrség egy embert vett őrizetbe engedetlenség és hatóság elleni erőszak miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.