Erőszak

Pszichiátriai klinikán lövöldöző férfit fékeztek meg a rendőrök New Hampshire-ben

Egy fegyveres 18 embert lőtt le, 13-at megsebesített egy kisvárosban több helyszínen.

2023.11.18 23:31MTI

A rendőrök azonosították azt a férfit, aki pénteken este egy pszichiátriai klinika előterében kezdett lövöldözni, és akit a kiérkező rendőrök lelőttek New Hampshire államban - közölte a hatóság szombaton.

Az állam főügyésze beszámolt arról, hogy a 33 éves John Madore egy pisztollyal jelent meg az egészségügyi intézményben, ahol halálosan megsebesítette a fegyvertelen biztonsági őrt, egy nyugalmazott rendőrfőnököt, ezt követően a kiérkező járőrök ártalmatlanították a támadót, aki meghalt.

John Formella állami főügyész beszámolt arról, hogy a rendőrök félautomata puskát és lőszereket, valamint taktikai felszerelést találtak egy bérelt kisteherautóban, a kórház parkolójában. Egyelőre nyomozás tárgya, hogy a járműnek köze van-e az erőszakos cselekmény elkövetőjéhez, ahogy jelenleg a támadó indítékát is vizsgálják. A főügyész ugyanakkor megállapította, hogy a rendőrjárőrök és a biztonsági őr fellépése "nagyon sok életet mentett meg".

A bűncselekmény az észak-keleti New Hampshire egyetlen állami fenntartású pszichiátriai klinikáján, egy 185 ágyas kórházban történt. Október végén a szomszédos Maine államban egy fegyveres 18 embert lőtt le, 13-at megsebesített egy kisvárosban több helyszínen.

Csütörtökön jelent meg a Gallup közvéleménykutató közbiztonságról szóló friss országos közvélemény-kutatása, ami az amerikaiak növekvő aggodalmát tükrözi a közbiztonság romlása miatt.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 63 százaléka szerint súlyos, vagy nagyon súlyos probléma a bűnözés az országban - olvasható a kutatás összefoglalójában, ami megállapítja, hogy ez 9 százalékpontos növekedés az előző, 2021-es adatokhoz képest.

Az emberek több mint háromnegyede (77 százalék) az előző évhez képest növekvő bűnözést érzékel országos szinten, aminél magasabb értéket legutóbb az 1990-es évek elején mutatott a Gallup felmérése.

A saját lakókörnyékét illetően a megkérdezettek 55 százaléka érzékeli a bűncselekmények számának növekedését az előző évhez képest, ami rekord érték a felmérés 50 éves történetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.