Izraeli-palesztin

A hadsereg megtalálta Gázában egy elhurcolt katona holttestét

A 19 éves Noa Marciano tizedes az övezet közelében szolgált egy laktanyában, a gázai határ kameráinak felvételeit követte figyelemmel.

2023.11.17 10:30MTI

Az izraeli hadsereg katonái megtalálták a Gázai övezet északi részén, az es-Sifá kórház közelében a Hamász fegyveresei által október 7-én Izraelből elhurcolt egyik katona, egy 19 éves nő holttestét - jelentette be pénteken egy katonai szóvivő.

Noa Marciano tizedes az övezet közelében szolgált egy laktanyában, a gázai határ kameráinak felvételeit követte figyelemmel. Az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet ezen a héten közzétett róla egy videót, amelynek első képsorain még egészséges, egy későbbin pedig holtan látható. A fiatal katonanő holttestét a Sin Bet belbiztonsági szolgálat információi alapján találták meg, és elszállították izraeli lakóhelyére, Modiinbe, hogy hozzátartozói ott temethessék el.

A hadsereg az övezetben, egy iskolaépület közelében felszámolt egy fegyveres iszlamista csoportot, majd fegyvereket talált az épületben. Péntekre virradóan a légierő is támadott terrorista célpontoknak vélt helyeket a Gázai övezetben.

A védelmi minisztérium és a hadsereg több száz fegyvert osztott ki több tucat civil készenléti egységnek a Gázai övezet közelében lévő településeken, Szderotban és a Negev sivatag községeiben, és fegyverek további százainak szétosztását tervezik ilyen civil önvédelmi egységeknek.

Ez az első lépés a határ menti települések új védelmi rendszerének kialakítását célzó tervben. Az elképzelés szerint egyebek között jelentősen növelik a készenléti csoportok számát és a rendelkezésükre bocsátott eszközök mennyigét.

A szóvivő beszámolója szerint a hadsereg fegyvergyártó műhelyt, "nehézrakétákat" és drónokat talált az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezet egyik bázisán, a Gázai övezet északi részén, és megsemmisítette a létesítményt.

A biztonsági erők egy újabb razziájuk során péntekre virradóan Ciszjordániában felkutatták annak a három palesztin fegyveresnek az otthonát, aki csütörtökön részt vett egy ellenőrzőpont elleni támadásban, amelynek elkövetőjeként a Hamász jelentkezett.

Katonák letartóztattak 21 körözött palesztint, közülük hatot azzal gyanúsítanak, hogy a Hamász tagjai. A hatóságok a háború kezdete óta több mint 1750 palesztint vettek őrizetbe Ciszjordániában, közülük mintegy 1050-en a Hamászhoz tartoznak a gyanú szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.