Spanyolország

Beiktatták miniszterelnöki hivatalába Pedro Sánchezt Madridban

A Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkára VI. Fülöp király és a közjogi méltóságok jelenlétében tett esküt az alkotmányra.

2023.11.17 10:25MTI

Beiktatták miniszterelnöki hivatalába Pedro Sánchezt pénteken a madridi Zarzuela palotában.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára VI. Fülöp király és a közjogi méltóságok jelenlétében tett esküt az alkotmányra, miután kinevezése megjelent a spanyol állami közlönyben (BOE).

A rövid, néhányperces eseményen mellőzték a vallási jelképeket, a Bibliát és a feszületet, épp úgy, mint Pedro Sánchez legutóbbi két beiktatása alkalmával 2018 júniusában és 2020 januárjában.

A kormányalakítási folyamat következő lépése a koalíciós kabinet összetételének bejelentése, amelyben a PSOE mellett a Sumar, a több baloldali pártot tömörítő formáció kap helyet.

Pedro Sánchezt csütörtökön választotta újra a spanyol parlament alsóháza. Azután kapott lehetőséget a tisztségre, hogy a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnöke nem szerzett elegendő szavazatot a képviselőktől a miniszterelnöki poszt betöltéséhez szeptember végén.

A szocialista főtitkárt összesen nyolc parlamenti párt képviselői választották miniszterelnökké, köztük két katalán függetlenségi formáció, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), akiknek feltétele ehhez a katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály volt.

A törvényjavaslatot, amely megszüntetné "a büntetőjogi, közigazgatási és számviteli felelősségét" azoknak, akik közreműködtek a katalán függetlenségi törekvések előmozdításában a 2012 és 2023 közötti időszakban, hétfőn terjesztette be a szocialista párt a parlamentben.

Az amnesztia ellen két hete zajlanak tüntetések a PSOE madridi székházánál. A hatóságok tájékoztatása szerint csütörtök este négyezren tiltakoztak, akik közül többen ismét összetűzésbe kerültek a hatóságokkal. Közülük hét embert állítottak elő. A mentősök hét könnyű sérültet láttak el a helyszínen, köztük egy rendőrt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.