Bűncselekmény

EP-képviselő lesz egy korábban korrupciógyanúval letartóztatott volt lengyel miniszter

Az ügyészség "kénytelen volt visszavonni" az előzetes letartóztatást.

2023.11.16 19:00MTI

Európai parlamenti (EP) képviselői posztra lép Wlodzimierz Karpinski volt lengyel kincstárügyi miniszter, akit korábban letartóztattak korrupció gyanújával, és ennek köszönhetően csütörtökön kiengedték a börtönből - közölte a lengyel állami ügyészség.

A közlemény szerint a politikus szabadon bocsátása azzal függ össze, hogy Szymon Holownia, a lengyel parlamenti alsóház (szejm) új elnöke előző napi rendelkezésében megerősítette, hogy Karpinski EP-képviselő lesz.

Az ügyészség ezt követően "kénytelen volt visszavonni" az előzetes letartóztatást annak ellenére, hogy a bíróságok többször megerősítették a megelőző intézkedés alkalmazásának szükségességét - áll a közleményben. Hozzáteszik: Karpinski szabadon bocsátása "negatív hatással lesz az eljárás további menetére".

Wlodzimierz Karpinski a 2019-es EP-választáson indult a Polgári Platform (PO) listáján. Nem választották meg, de most mégis EP-képviselő lehet, mert pártbeli kollégája, Krzysztof Hetman EP-képviselő az októberi lengyel parlamenti választások nyomán a varsói szejm tagja lett.

Karpinski november elején nyilatkozott úgy, hogy átvállalja az EP-képviselői posztot Hetmantól.

A PO jelenleg azon koalíció része, mely többséget alkot a szejmben. Karpinski a PO által vezetett kormány idején, 2013-2015-ben volt kincstárügyi miniszter. 2021-ben a varsói főpolgármesteri hivatalt vezető titkárnak nevezte ki őt Rafal Trzaskowski főpolgármester, a PO alelnöke.

Idén februárban Karpinskit letartóztatták azon gyanú miatt, hogy a fővárosi hulladékgazdálkodási szerződések kötése kapcsán hálapénzt fogadott el közel 5 millió zloty (mintegy 429 milliárd forint) értékben. Ezért a tettért 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Rafal Bochenek, az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője szerdán bírálta Szymon Holowniát, amiért jóváhagyta Karpinski posztra lépését. A döntés megmutatja az új házelnök "valódi politikai szándékait" - jelentette ki Bochenek. Úgy vélte: Holownia - aki a PO-val koalícióban lévő Polska 2050 párt elnöke - a korrupciógyanús személyeknek büntetlenséget biztosító, a PO-hoz kötendő "régi rendszer megszilárdítására" törekszik. A lengyel sajtóban idézett jogászok szerint Karpinski mentelmi jogot fog élvezni már közvetlenül azt követően, hogy a szejm elnöke hivatalosan tájékoztatja az EP-t is az új képviselőről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.