Spanyolország

A spanyol parlament újraválasztotta miniszterelnökké Pedro Sánchezt

Pedro Sánchezt összesen nyolc parlamenti párt képviselői választották miniszterelnökké.

2023.11.16 21:30MTI

A spanyol parlament újraválasztotta miniszterelnökké Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát csütörtökön Madridban.

A jelöltet a 350 fős törvényhozásban 179 képviselő támogatta, 171-en ellene szavaztak. Megválasztásához abszolút többségre, legalább 176 voksra volt szüksége.

Pedro Sáncheznek beiktatásához esküt kell tennie az alkotmányra VI. Fülöp király jelenlétében, majd várhatóan megnevezi kormányának tagjait.

A PSOE október végén koalíciós megállapodást kötött a több baloldali pártot tömörítő Sumar formációval.

Pedro Sánchezt összesen nyolc parlamenti párt képviselői választották miniszterelnökké, köztük két katalán függetlenségi formáció, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), akiknek feltétele ehhez a katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály volt.

A törvényjavaslatot, amely megszüntetné "a büntetőjogi, közigazgatási és számviteli felelősségét" azoknak, akik közreműködtek a katalán függetlenségi törekvések előmozdításában a 2012 és 2023 közötti időszakban, hétfőn terjesztette be a szocialista párt a parlamentnek.

Az amnesztia ellen csaknem két hete zajlanak folyamatos tüntetések a PSOE madridi székházánál. Szerda este mintegy kétezren tiltakoztak, akik közül többen ismét összetűzésbe kerültek a hatóságokkal. Tizennégy tüntetőt előállítottak, kilencet embert pedig a mentősöknek kellett ellátniuk, köztük egy rendőrt is.

A tüntetések miatt a miniszterelnök-választást megerősített biztonsági intézkedések között tartották meg, a rendőrség már napokkal korábban kordont vont a parlament alsóházának épülete köré.

A csütörtöki ülésnap kezdete előtt egy csoport több szocialista képviselőt inzultált, akik a biztonsági zónán kívül reggeliztek egy vendéglátóhelyen. A rendőröknek kellett elkísérniük őket a parlament épületéhez, de az egyik politikust így is eltalálták egy tojással.

A miniszterelnök-választáson nemmel szavazó jobboldali ellenzéki pártok a parlamenti vita során élesen bírálták az amnesztiatörvényt, amelyet alkotmányellenesnek tartanak.

Az amnesztiatörvény, miután az alsó- és a felsőház is megtárgyalja és szavaz róla, várhatóan tavasszal léphet hatályba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.