Háború

Drámai videót forgattak egy gázai kórházban - visszhangzik a város az amputált gyermekek sírásától

Sokkoló felvételek a gázai mindennapokról.

2023.11.16 08:05ma.hu

Az AFP YouTube-csatornájára feltöltött felvétel megrázó képeket tartalmaz. "Azt akarom, hogy varrják vissza a lábaimat, meg tudják csinálni" - mondja kétségbeesetten Layan al-Baz a kórház gyermekosztályán lévő ágyáról. Baz kínjában sírt, amikor elmúlt a fájdalomcsillapítók hatása, amelyeket azután kapott, hogy amputálták a lábait - ez a Hamász elleni izraeli harc során a Gázai övezetre mért csapás eredménye. "Nem akarok műlábat" - mondja a 13 éves palesztin az AFP-nek. Mint mondta, azért, mert minden pillanatban erre a csapásra emlékeztetné és nem akar rá emlékezni.

Édesanyja, a 47 éves Lamia al-Baz azt mondta, hogy Baz a múlt héten sebesült meg a Khan Yunis Al-Qarara negyedét ért csapásban. A nő két lánya, Ikhlas és Khitam, valamint két unokája, köztük egy újszülött baba is meghalt, amikor az izraeli csapás Ikhlas házát érte. A család azért volt ott, hogy támogassák Ikhlas-t, aki épp akkor szült.

"A testük darabokban volt" - mondja Lamia, akinek egy hullaházban kellett azonosítania lányai holttestét. "Khitamot a fülbevalójáról, Ikhlas-t pedig a lábujjairól azonosítottam."

Baz, arcán és karjain sérülésekkel tarkítva kérdezte: "Hogyan fogok visszatérni az iskolába, ha a barátaim járni tudnak, én pedig nem?"

A videó a téma érzékenysége miatt csak a YouTube-on nézhető meg, kattintson a "Megtekintés a YouTube-on" felriatra!

A kórház égési sérülésekkel foglalkozó osztályán a 14 éves Lama al-Agha és nővére, a 15 éves Sara szomszédos ágyakban fekszenek. Az október 12-i támadás után kezelik őket, amely megölte Sara ikertestvérét, Samát és bátyját, a 12 éves Yahyát - mondja az édesanyjuk, aki a két kórházi ágy között ül, és a könnyeivel küszködve próbálja megmarat gyermekeit ellátni. Lama félig borotvált fején és homlokán öltések és égési sebek láthatók.

"Amikor idehoztak, megkértem a nővéreket, hogy segítsenek felülni, és rájöttem, hogy amputálták a lábamat" - emlékszik vissza a 14 éves lány. "Rengeteg fájdalmat éltem át, de hálát adok Istennek, hogy még élek".

Lama elhatározta, hogy nem hagyja, hogy a sérülése döntsön a jövőjéről. "Kapok egy műlábat, és folytatom a tanulmányaimat, hogy megvalósíthassam az álmomat, és orvos lehessek. Erős leszek magamért és a családomért" - mondja.

A 14 éves Ahmad Abu Shahmah mankóval járkál a családja otthonának romjai között Khan Yunisban, ott, ahol korábban focizni szokott. De az épületet lerombolták egy csapásban, amely hat unokatestvérét és egy nagynénjét is megölte.

"Amikor a műtét után felébredtem, megkérdeztem a bátyámat, hogy hol van a lábam?" - emlékezett vissza. "Hazudott nekem, és azt mondta, hogy ott van, és hogy nem érzem az érzéstelenítés miatt. Másnap az unokatestvérem elmondta az igazat" - mondta Abu Shahmah.

"Nagyon sírtam. Az első dolog, amire gondoltam, az volt, hogy többé nem fogok tudni járni vagy focizni, mint eddig minden nap. Egy héttel a háború előtt jelentkeztem egy akadémiára".

A szívszorító esetnek kedden a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunis Nasser kórházában lehettek szemtanúi, ahol amúgy is szinte lehetetlen művégtagot kapni.

A támadások Izrael katonai hadjáratának következményei, válaszul a Hamász október 7-i véres támadásaira, amelyek izraeli tisztviselők szerint több mint 1400 emberrel, többségükben civilekkel végeztek. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a háború kitörése óta közel 9500 ember halt meg Gázában, köztük legalább 3900 gyermek.

Az elszegényedett palesztin területen, amelyet évek óta bénító, izraeli vezetésű blokád alatt tartanak, és amelyet a háború október 7-i kitörése óta ostromolnak, súlyos élelmiszer-, víz- és üzemanyaghiány van, és kevés az orvosi ellátás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.