Izraeli-palesztin

Izrael engedélyezte üzemanyag bejuttatását a Gázai övezet déli részébe

A háború kezdete óta először engedélyezték az üzemanyag-beszállítást.

2023.11.15 15:19MTI

Izrael engedélyezte teherautók megtankolását az egyiptomi határátkelőnél, Rafahnál, és ezzel üzemanyag bejuttatását a Gázai övezetbe - jelentette a helyi média kedden.

Izrael a háború kezdete óta először engedélyezte az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) teherautóinak üzemanyag beszállítását a Gázai övezetbe, teljesítve az Egyesült Államok kérését.

"A rafahi átkelőnél teletankolják az onnan a Gázai övezet déli részébe humanitárius felszerelést szállító ENSZ teherautókat az amerikai kormány kérésére. Ezt a lépést egyeztették az ügyben illetékes biztonsági tisztviselőkkel" - közölte az izraeli kormányzati tevékenységek koordinátora a palesztin területeken.

Korábban az UNWRA szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben két napon belül elfogy az üzemanyag-tartaléka. A szervezet olyan létfontosságú rendszerek működtetésére használja az üzemanyagot, mint a tengervíz-sótalanító, a szennyvíztisztító telepek, valamint a Gázai övezet déli részén fekvő kórházak.

Kedden az izraeli erők rajtaütöttek egy Hamász-kiképzőbázison a Gázai övezet északi részén, ahol alagutak lejáratait, több tucat fegyvert, hírszerzési anyagokat és különféle fegyvereket, köztük rakétákat és páncéltörő rakétákat találtak.

Jordánia külügyminisztériuma elítélte az izraeli katonai erők behatolását a Sífa kórházba, mert ezzel szerintük megsértették a nemzetközi jogot és a polgári lakosság háborús védelméről szóló genfi egyezményt. Ammán Izraelt tartja felelősnek a civilek és a kórház egészségügyi személyzete és a betegek biztonságáért.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint kedden két, egy huszonhat és egy huszonhét éves katona elesett, négy katona pedig súlyosan megsebesült a Gázai övezet északi részén a harcokban.

Kelet-Jeruzsálemben a biztonságiak szerda reggel lerombolták a 21 éves Kairi Alkam nevű terroristának a lakóházát, aki januárban hét embert lőtt agyon a város Neve Jakóv nevű negyedében egy zsinagógánál. A merénylőt a rendőrök menekülés közben megölték a támadás éjszakáján. Ez volt 2011 óta a legvéresebb merénylet Izraelben, egészen október 7-ig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.