Migráció

Holland bevándorlási hivatal: jövőre tovább fog növekedni a menedékkérelmek száma

A holland parlament szeptemberben úgy döntött, újra bevezeti a szíriai és jemeni menedékkérők személyes meghallgatását.

2023.11.13 19:11MTI

Hollandiában a menedékkérelmi várólisták egyre hosszabbak, jövőre pedig tovább fog növekedni a menedékkérők száma, így egyre nagyobb lesz a nyomás a bevándorlási hivatalon - hívta fel hétfőn a figyelmet a holland bevándorlási hivatal.

A menedékkérelmi várólisták növekedésének egyik oka, hogy a holland parlament szeptemberben úgy döntött, újra bevezeti a szíriai és jemeni menedékkérők személyes meghallgatását. A személyes meghallgatást korábban írásbeli kikérdezés váltotta fel, hogy enyhítsék a nyomást a létszámhiánnyal küszködő bevándorlási hivatalon, és felgyorsítsák a menedékkérelmek feldolgozását. A holland parlament azonban visszaállította a személyes interjúkat, mivel a képviselők többsége attól tartott, hogy Hollandia vonzóbb lesz a menedékkérők számára, mint más uniós országok.

A szolgálat 2024-ben 49 és 76 ezer új menedékkérelemre számít, holott évente nem több mint 47 ezer kérelemmel tud megbirkózni. Idén eddig közel 10 ezer tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültnek találtak otthont az állami menekültközpontokon kívül, azonban jelenleg további 22 ezer vár megfelelő lakhatásra. A hivatal számításai szerint 2025 elejére 96 ezer befogadóhelyre lesz szükség.

A menekültek önkormányzatonkénti elosztásáról szóló törvénytervezet jelenleg a holland szenátus előtt van.

A Vluchtelingenwerk holland menekültügyi szervezet szerint a jelenlegi helyzet egyértelműen mutatja, hogy szükség van az elosztási törvényre, és az önkormányzatoknak minél előbb cselekedniük, hogy elegendő befogadóhely álljon a menedékérők rendelkezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.