Gyilkosság

Elnézést kért a portugál rendőrség a 16 éve eltűnt Madeleine McCann szüleitől az ügy kezeléséért

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá.

2023.10.31 13:10MTI

Elnézést kért a portugál rendőrség Madeleine McCann szüleitől a tizenhat éve Portugáliában eltűnt brit kislány ügyének kezelési módja miatt.

Madeleine McCann a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal negyedik születésnapja előtt. A gyermek - két kisebb testvérével - a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak.

A szülők bizonyos időközönként felváltva benéztek a szobába, ám amikor Madeleine édesanyja, Kate McCann késő este ellenőrizte a gyerekeket, a kislány már nem volt az ágyában.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá. A nyomozó hatóságok azt feltételezték, hogy a szülők csak megrendezték a gyermekrablást, mivel részük volt Madeleine halálában, jóllehet soha nem került elő egyértelmű bizonyíték arra, hogy a kislány már nem él.

Kate McCann később elmondta: a portugál rendőrség rövidebb börtönbüntetést kilátásba helyező vádalku-ajánlattal próbálta őt rávenni a beismerő vallomásra.

A gyanúsítást a portugál vádhatóság egy évvel később érdemi bizonyítékok hiányában feloldotta és a vizsgálatot vezető főfelügyelőtől, Goncalo Amaraltól elvették az ügy irányítását. Amaral ugyanakkor nem sokkal később könyvet írt az esetről, változatlanul azzal vádolva a szülőket, hogy részük volt gyermekük eltűnésében.

Kate és Gerry McCann rágalmazás címén pert indított Amaral ellen, de keresetüket a portugál legfelsőbb bíróság elutasította.

A BBC brit közszolgálati televízió Panorama című közéleti műsorának hétfői beszámolója szerint azonban a portugál rendőrség a kislány eltűnése óta most először elnézést kért a szülőktől az ügy kezelési módja miatt.

A BBC-nek nyilatkozó portugál nyomozati illetékesek elismerték, hogy a vizsgálat kezdeti szakaszában számos tényezőt figyelmen kívül hagytak, például azt, hogy a szülők portugálul nem beszélő külföldiként nem teljesen értették a körülöttük zajló nyomozati fejleményeket.

A BBC beszámolója szerint a német ügyészség is üdvözölte a portugál rendőrség bocsánatkérését. A német vádhatóságok ugyanis már 2020-ban bejelentették, hogy véleményük szerint a brit kislány valószínűleg már nem él, és feltételezett meggyilkolásával egy német állampolgárt gyanúsítanak.

A gyanúsított, Christian Brückner jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti, miután megerőszakolt egy 72 éves amerikai nőt ugyanabban a portugáliai térségben, ahonnan Madeleine McCann eltűnt.

Brückner ugyanakkor folyamatosan tagadja, hogy köze lett volna a kislány eltűnéséhez, és ebben az ügyben egyelőre nem emeltek vádat ellene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.