Visszaszerezték az ellopott ukrán aranyat

64 millió dollár értékű ukrán antik ékszereket foglaltak le Spanyolországban

Csempészeket fogtak el, akik a Kr. e. 8. és 4. századból származó, Ukrajnából illegálisan exportált műkincseket próbáltak eladni.

2023.10.24 06:31ma.hu

60 millió euró (64 millió dollár) értékű, 2016-ban Ukrajnából illegálisan exportált antik arany ékszereket foglaltak le Spanyolországban - jelentette hétfőn a spanyol nemzeti rendőrség.

Öt embert, köztük két ukrán és három spanyolt fogtak el, akik Madridban próbálták eladni a műkincseket. Őket pénzmosás bűntett elkövetésének gyanúja miatt tartóztatták le. A helyi rendőrség azt állítja, hogy felszámoltak egy bűnszövetkezetet, amely kulturális javak illegális ukrajnai kivitelével foglalkozott.

A gyűjtemény 11 darabot tartalmazott, főként ékszereket, például nyakláncokat, karkötőket és fülbevalókat, amelyek a Kr. e. 8. és 4. század közötti görög-szkíta korszakból származnak - írja a Reuters. Az ékszerek értéke 64 millió dollárra tehető, és Ukrajna nemzeti örökségének részét képezik. Az ékszereket 2009 és 2013 között egy kijevi múzeumban állították ki.

A rendőrség szerint a műtárgyakra vonatkozó dokumentumokat meghamisították, hogy úgy tűnjön, azok az ukrán ortodox egyház tulajdonát képezik.

A műtárgyakat 2016-ban csempészték ki Ukrajnából, és 2021-ben az egyik kiállított tárgyat, egy kosfejjel díszített arany övet egy madridi magánárverésen adták el - jegyezte meg a Reuters. Ez vezette el a nyomozókat a fennmaradó tíz műtárgyhoz, amelyeket a rendőrség a múlt hónapban foglalt le a gyanúsítottaktól.

Most ezeket a tárgyakat a spanyol Nemzeti Régészeti Múzeum és az ország Kulturális Örökség Intézete tanulmányozza.

A Nemzeti Rendőrség szerint a nyomozásban részt vett az Ukrán Biztonsági Szolgálat, valamint a bolgár, ukrán, albán, észak-macedóniai és ciprusi belügyi attasék hivatala, valamint a Nemzetközi Együttműködési Főosztály.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.