Konfliktus

Vucic a CNN-nek: a szerbek 99%-a úgy gondolja, hogy Koszovó Szerbia

Aleksandar Vucic szerb elnök hétfő este interjút adott az amerikai CNN-nek. Az interjút az ismert újságíró, Christiane Amanpour készítette.

2023.10.02 20:02ma.hu

Az újságíró kérdésére Vucic azt mondta, hogy "Szerbia mindig tiszteletben tartja a Fehér Ház és más amerikai intézmények összes jelentését", és hozzátette, hogy "az új jelentés nem volt teljesen pontos". Mint ismeretes, Washington nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy Szerbia a koszovói határ közelében tömöríti hadseregét a múlt vasárnapi támadás után, amelyben egy koszovói rendőr és három szerb támadó vesztette életét.

Vucic az újságírónak megemlítette "a NATO-val kötött megállapodást, amely szerint Szerbia csapatokat tarthat a koszovói közigazgatási átkelőhöz közeli övezetben".

"2001-ben megállapodást írtunk alá a NATO-val a földi biztonsági övezethez való hozzáférésről, és abban állapodtunk meg, hogy minden korlátozás nélkül használjuk a hadsereget. Most 4400 katona van a zónában, és ez normális" - mondta Vucic, hozzátéve, hogy hogy "a hadsereg figyeli a helyzetet a terepen", és hogy az erőket a "leghasznosabbak" érdekében mozgatták meg.

"A KFOR nagyobb jelenlétét akarjuk Koszovó északi részén"

Szerinte nincs ok az aggodalomra, és Szerbiának nem a NATO-val való konfliktusra van szüksége, hanem fordítva. "Szeretnénk a KFOR nagyobb jelenlétét Koszovó északi részén. Ez az egyik módja a koszovói szerb nép biztonsága növelésének" - mondta.

Hozzátette: az adminisztratív vonal közelében nem emelték a honvédség harckészültségét.

"De még csak nem is írtam alá magasabb fokozatú riasztást. A személyzet létszáma nem haladta meg a 60%-ot, ami általában az adminisztratív vonalon van. Szerbia az utolsó ország, amelynek koszovói incidensekre volt szüksége a párbeszéd dinamikája miatt – mondta Vucic.

"A probléma gyökere az, hogy a szerbeket megtámadják"

"Mindenki látta, hogy Szerbia konstruktív partner, a másik oldal pedig nem tett mást, csak a koszovói szerbek fokozatos etnikai megtisztítását. Kürti hatalomra kerülése óta 10 százalékkal kevesebb szerb él Koszovóban, több mint 420 támadás történt a mieink ellen Koszovó északi részén" - mondta Vucic.

Azt mondta, hogy "Szerbia felelősségre fog vonni minden embert, aki bűncselekményt követett el", és hogy "az ügyészség elvégzi a dolgát". Kijelentette, hogy Milan Radoicic, a támadók vezetője a koszovói rendőrség elleni közelmúltbeli támadás során "rendelkezésre áll hatóságaink számára", de "a probléma gyökere az, hogy a szerbeket megtámadják, és meg kell védeniük magukat".

"Nem fogom megvédeni az albán rendőr meggyilkolását, elítélem. De a szerbeket minden vádemelés nélkül letartóztatják, kidobták a házaikból, ezek egyike sem volt összhangban a nemzetközi joggal és a brüsszeli megállapodással. A ZSO még mindig nem alakult meg. A pristinai albán rezsim nem akarta végrehajtani, az emberek pedig meg akarták védeni magukat" - tette hozzá Vucic.

"A szerbek 99%-a úgy gondolja, hogy Koszovó Szerbia"

Arra a kérdésre, hogy támogatja-e azt, amivel Novak Djokovic ez év májusában a kamera elé állt (Koszovó Szerbia, Állítsd meg az erőszakot), Vucic azt mondta: "Úgy gondolom, hogy Novak Djokovic a szíve mélyéből mondott valamit. A szerbek 99%-a hiszi, hogy Nekünk, politikusoknak pragmatikusnak kell lennünk, és párbeszéden keresztül kell megoldásokat keresnünk."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.