Erőszak

Antiszemita feliratokat festettek ismeretlenek egy temesvári zsinagóga falára

A Temes megyei rendőrség közölte, hogy bűnvádi eljárást indított az ügyben.

2023.09.22 17:31MTI

Antiszemita feliratokat festettek ismeretlenek a temesvári gyárvárosi zsinagóga falára, a román rendőrség bűnügyi eljárást indított az ügyben - írta pénteken a Tion.ro.

A Temes megyei hírportál beszámolója szerint az ismeretlen elkövetők horogkeresztet rajzoltak, illetve a "Zsidók haza!" kifejezést írták románul a bánsági város zsinagógájának homlokzatára, utóbbiban a zsidókra a pejoratív "jidani" kifejezést használták.

A Temes megyei rendőrség közölte, hogy bűnvádi eljárást indított az ügyben.

Az incidensre Luciana Friedmann, a Temesvári Zsidó Hitközség vezetője hívta fel a figyelmet, hozzátéve: eltávolítják a műemlék épületről a feliratokat. "Letöröljük, és reméljük, többé nem fordul elő" - idézte a hitközség vezetőjét a Tion.

Luciana Friedmann úgy értékelt, hogy ez a megnyilvánulás nem jellemző Temesvárra. Úgy vélte, a bánsági városra inkább találó a tavaly felújított várnegyedi zsinagógában csütörtök este tartott "SIDY THAL a schtikl" című előadás békés közönsége.

A temesvári származású Thomas Perle darabja - melyet a német színház vitt színre - megtörtént eseményből merített ihletet: 1938-ban Sidy Thal zsidó művésznő temesvári előadásán két kézigránát robbant fel, négy ember halálát és hetven sebesülését okozva.

A dokumentarista színházi előadás részletét a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat részeként adták elő. A kulturális főváros címre benyújtott pályázatban épp a bánsági város multikulturális jellegét, toleranciáját hangsúlyozták a kezdeményezők.

A mintegy 250 ezer lakosú Temesváron a legutóbbi, 2021-es népszámlálás adatai szerint 111-en vallották magukat zsidó nemzetiségűnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.