Űrkutatás

Az űrügynökség felfedte a holdszonda lezuhanásának okát

A Luna-25 azért veszett oda, mert a hajtómű nem kapott leállási parancsot - mondta a Roszkozmosz vezetője.

2023.09.17 20:38ma.hu

Az orosz Luna-25 automatikus bolygóközi űrállomás a múlt hónapban a szonda sebességmérő berendezéseinek meghibásodása miatt ütközött a Holddal - közölte Jurij Boriszov, az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezetője.

A szonda leszállási procedúrája során "a gyorsulásmérő adatai alapján nem állt le a korrekciós motor", ami a balesethez vezetett - magyarázta Boriszov egy pénteki sajtótájékoztatón.

A jármű sebességének változását mérő gyorsulásmérők "nem kapcsoltak be" - tette hozzá.

Az ügynökség vezetője elmondta, hogy a szakértők most azt keresik, hogy miért nem működtek ezek az eszközök a tervezett módon. Tizenhat lehetséges forgatókönyv van arra, hogy ez megtörténhetett, és ezek közül tizenegyet már megvizsgáltak - mondta.

Boriszov azt is elárulta, hogy az első ember, aki a baleset után támogató szavakat ajánlott neki, Bill Nelson, a NASA vezetője volt.

A Luna-25-öt augusztus 11-én indították el egy Szojuz 2.1b rakétával az oroszországi Távol-Keleten, az Amur régióban található Vosztocsnij kozmodromról, az első szondát, amelyet az ország a szovjet korszak óta a Holdra küldött.

Az űrszonda sikeresen elérte holdkörüli pályáját, de az augusztus 19-i leszállási kísérlet során elveszett. A Luna-25 "nem kijelölt pályára állt át, és a Hold felszínével való ütközés miatt megszűnt létezni" - így jellemezte a Roszkozmosz a történteket abban a pillanatban.

Néhány nappal a baleset után Boriszov újságíróknak elmondta, hogy a szonda hajtóműve nem kapcsolt le megfelelően, a tervezett 84 másodperc helyett 127 másodpercig működött. Elmondta, hogy az ügynökség "természetesen figyelembe fogja venni az összes hibát, amelyet e küldetés során elkövettek", hogy "a Luna-26, 27 és 28 jövőbeli küldetései sikeresek legyenek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.