Társadalom

Növekvő gyerekszegénység és a háztartások csökkenő jövedelme jellemezte 2022-ben az Egyesült Államokat

A legmagasabb jövedelmi középértékkel az ázsiai-amerikai családok rendelkeznek, míg a legrosszabb jövedelmi helyzetben változatlanul az afroamerikai háztartások vannak.

2023.09.13 21:30MTI

A gyerekszegénység több mint kétszeresére emelkedett és csökkent a háztartások jövedelme az Egyesült Államokban 2022-ben - derült ki az amerikai statisztikai hivatal kedden megjelent adataiból.

A szövetségi adatnyilvántartó szervezet (US Census Bureau) szerint a háztartások éves jövedelmének középértéke (medián) 2022-ben 74 580 dollár volt, ami 2,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, és csaknem 5 százalékkal alacsonyabb, mint 2019-ben.

A részletes adatokból az is kiderült, hogy a legmagasabb jövedelmi középértékkel az ázsiai-amerikai családok rendelkeznek, míg a legrosszabb jövedelmi helyzetben változatlanul az afroamerikai háztartások vannak. Ugyanakkor az afroamerikaiak körében minden idők legalacsonyabb szintjére, 17 százalékra csökkent a szegénységi arány.

Az Egyesült Államokban egészében szegénység aránya 11,2 százalék volt 2022-ben, lényegében változatlan 2021-hez képest.

A földrajzi megoszlást tekintve az Egyesült Államok nyugati részén élő háztartások rendelkeznek a legnagyobb jövedelmi középértékkel, amit az ország északkeleti államaiban élők követnek és a déli országrész zár a legrosszabb kereseti viszonyokkal.

A frissen megjelent statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban a szegénységi szint alatt élő gyerekek aránya 12,4 százalékra ugrott tavaly, szemben a 2021-es 5,2 százalékkal.

A háztartások egy év alatti jövedelemcsökkenésének és a gyerekszegénység megugrásának okaként az elemzés a koronavírus-járvány idején bevezetett juttatások fokozatos kivezetését jelölte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.