Baleset

Megfeneklett egy sétahajó Grönlandnál több mint mint kétszáz emberrel a fedélzetén

Az időjárás nagyon kedvezőtlenül alakulhat.

2023.09.13 07:01MTI

Megfeneklett egy norvég sétahajó 206 emberrel a fedélzetén Grönland északnyugati részén, több napnyi hajóútra a legközelebbi tengeri segítségtől - közölték kedden a hatóságok. A fedélzeten nem került veszélybe senki, a hajóról nem jelentettek károkat - tették hozzá.

Egységeink messze vannak, és az időjárás nagyon kedvezőtlenül alakulhat - mondta Brian Jensen, az illetékes dán katonai parancsnokság(JAC) vezetője. A dán haditengerészet legközelebbi hajója több mint kétezer kilométerre van a baleset helyszínétől, és pénteken érhet oda - tette hozzá. A fedélezeten lévők nincsenek közvetlen veszélyben, környezeti katasztrófa sem fenyeget de a hatóságok "nagyon komolyan veszik az incidenst" - hangsúlyozta közleményében a parancsnok.

A dél-norvégiai Ulstein Group tulajdonában álló, 104 méter hosszú Ocean Explorer sétahajó hétfőn futott zátonyra az Északkelet-Grönland Nemzeti Parknál, amely a világ legészakibb, jéghegyeiről és pézsmatulok-csordáiról ismert nemzeti parkja.

A hatóságok már felvették a kapcsolatot egy környéken hajózó tengerjáróval, és megkérték, hogy szükség esetén segítsen a mentésben.

A zátonyra futott sétahajó újra szabadon közlekedhet, ha a dagály miatt megemelkedik a tengerszint - tájékoztatott a KNR grönlandi televízió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.