Háború

London egy civil teherhajó elleni támadási kísérlettel vádolja Moszkvát

A libériai zászló alatt hajózó teherhajó egyik célpontja volt a orosz légicsapásnak.

2023.09.12 10:35MTI

Nagy-Britannia egy civil teherhajó elleni támadási kísérlettel vádolja Oroszországot.

A brit kormány hétfőn hírszerzési értesülésekre hivatkozva közölte, hogy a libériai zászló alatt hajózó teherhajó egyik célpontja volt az augusztus 24-i orosz légicsapásnak, amelynek során manőverező robotrepülőgépekkel támadták a fekete-tengeri Odessza kikötőjét.

A tájékoztatás szerint az ukrán légvédelem elhárította a támadást. Az amerikai kormány korábban civil hajók elleni támadások veszélyére figyelmeztetett a Fekete-tengeren.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a parlamentben hétfőn azt mondta, "a támadás bizonyítja, mennyire kétségbeesett Vlagyimir Putyin orosz elnök". "Napról napra tettei szörnyű szenvedést okoznak Ukrajnában, sértik az ENSZ Alapokmányát, veszélyeztetik Európa biztonságát és zavarják a globális élelmiszer- és energiaellátást" - hangoztatta.

Mint mondta, ezek az orosz támadások ukrán kikötőket és magtárakat rombolnak le. "Egy hónap alatt Oroszország több mint 270 ezer tonna gabonát semmisített meg, ami elég lenne egymillió ember élelmezésére egy évig" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a megsemmisített mennyiség több, mint amennyit Oroszország ígért afrikai államoknak ajándékozni.

"Oroszország a világ többi részének árt azzal, hogy teherhajókat és ukrán infrastruktúrát támad" - emelte ki James Cleverly brit külügyminiszter.

Az orosz kormány júliusban nem hosszabbította meg a korábban kétszer megújított gabonaszállítási megállapodást, azzal vádolva a Nyugatot, hogy akadályozza Oroszország saját gabona- és műtrágyaexportját, amely szintén az egyezség része.

Ezt követően fokozta támadásait a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv megyékben, ahol az ukrán gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú kikötők és más létesítmények találhatók. Brit adatok szerint összesen 26 kikötői létesítményt semmisített meg ez idő alatt Odesszában, Csornomorszkban és Reniben.

A háború előtt Ukrajna világszerte 400 millió embert látott el, a világ búzaexportjának 8-10 százalékát, illetve kukorica- és árpaexportjának 10-12 százalékát adta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.