Fogolycsere

Öt amerikai bebörtönzött távozhat Iránból öt irániért cserébe

Megszületett a megállapodás.

2023.09.12 21:30MTI

Az Egyesült Államok véglegesítette az Iránnal megkötött fogolycsere-alkut, amelynek alapján öt bebörtönzött amerikai távozhat Iránból, cserében öt iráni állampolgár elengedéséért az Egyesült Államokból, valamint az iráni állam hozzájuthat szankciók miatt befagyasztott hatmilliárd dollárjához.

A jelentések szerint az alkut már a múlt hét végén lezárták, de arról az amerikai külügyminisztérium csak hétfőn értesítette a Kongresszust, az ország törvényhozását.

A fogolycsere-megállapodást az véglegesítette, hogy Anthony Blinken külügyminiszter felmentést adott a szankciók alól a hatmilliárd dollárra vonatkozóan, így az a dél-koreai bankból, ahol őrizték, átutalható abba a katari pénzintézetbe, ahonnan ahhoz Irán hozzáférhet majd.

A megállapodás értelmében az iráni állam a hatmilliárd dollárt humanitárius árucikkek beszerzésére fordíthatja.

Az amerikai-iráni fogolycsere-megállapodás előkészületeiről augusztus elején közölt néhány részletet a washingtoni kormány, amikor az is kiderült, hogy az abban érintett négy amerikai állampolgárt a börtönből házi őrizetbe helyezték, az ötödik már korábban is házi őrizetben volt.

Az amerikaiakat Iránban kémkedésért ítélték el, közülük többen már évek óta börtönben voltak. Hivatalos források szerint az öt amerikai állampolgár már a jövő héten hazautazhat.

A fogoly-megállapodás részeként az Egyesült Államokból szabadon engedett irániak kilétét nem közölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.