USA

Észak-Karolinában az abortusz szigorítása, Marylandben a marihuána legalizálása lépett hatályba

A szigorítás nem vonatkozik nemi erőszak és vérfertőzés áldozataira, valamint az édesanya életét veszélyeztető helyzet elhárítása is kivétel.

2023.07.02 09:32MTI

Észak-Karolina államban életbe lépett szombaton a terhesség-megszakítás szigorításáról szóló törvény, amit több hónapos jogi vita előzött meg.

A terhesség megszakítását a 12. héttől megtiltó törvény július 1-i hatályba lépését egy, az előző napon hozott bírói döntés véglegesítette. A bíró pénteken azt követően hárított el minden akadályt a törvény életbe lépése elől, hogy az állam törvényhozása a héten pontosította az előírásokat. Abortuszpárti szervezetek, köztük a Planned Parenthood, korábban a jogszabály felfüggesztésére adtak be kérelmet a bíróságon arra hivatkozva, hogy a törvény rendkívül "homályosan" fogalmaz az orvosok és szolgáltatók kötelezettségeivel, és felelősségre vonhatóságával kapcsolatban.

A bíró a törvénymódosítást elegendőnek ítélte, illetve, egy rendelkezés esetében átmeneti alkalmazási tilalmat rendelt el, arra vonatkozóan, hogy még meg nem állapított terhesség esetén az orvos felírhat-e terhességet megszakító gyógyszeres kezelést.

Észak-Karolina állam új törvénye a terhességmegszakítás tilalmát a várandósság 12. hetétől állapítja meg, míg korábban 20 héten keresztül törvényes volt a beavatkozás elvégzése. A szigorítás nem vonatkozik nemi erőszak és vérfertőzés áldozataira, valamint az édesanya életét veszélyeztető helyzet elhárítása is kivétel.

A jogszabály emellett megtiltja, hogy az a szolgáltató, amelynek erkölcsi, lelkiismereti, vagy vallási felfogásával ellenkezik a terhesség megszakítása, arra legyen kényszeríthető, hogy abortuszt eredményező beavatkozást végezzen.

A keleti parton fekvő Észak-Karolina állam törvényhozása áprilisban fogadta el a jogszabályt, miután egy korábban demokrata képviselő csatlakozott a republikánusokhoz. Az állam demokrata kormányzója május elején megvétózta az új abortusz-törvényt, ám a törvényhozás két héttel később minősített szavazással felülírta a kormányzói vétót.

Maryland államban július 1-től a marihuána rekreációs célú használata, illetve a kábítószer kis mennyiségű birtoklása vált legálissá. Az új szabályok értelmében a nagykorúak, azaz 21 évesnél idősebbek legálisan birtokolhatnak maximum 42 gramm kannabiszt, e feletti mennyiség birtoklása, 70 grammig, bűncselekmény helyett szabálysértéssé alakul át, ami 250 dollár pénzbírsággal sújtható július 1-től.

Maryland-ben az új szabályok szerint legálissá tett marihuána-kereskedelmet 9 százalékos adó terheli.

A keleti parti szövetségi állam választópolgárai a tavaly novemberi a félidős választásokkal egy időben tartott népszavazáson döntöttek a dekriminalizációs lépésről.

Maryland az Egyesült Államok 20. szövetségi állama, ahol a kannabisz rekreációs célú birtoklása legálissá vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.