EP-korrupciós botrány

LMP: elfogadhatatlan Eva Kaili visszatérése az EP-be

Ez azt jelenti, hogy részt vehet a parlamenti munkában, sőt szavazhat is.

2023.06.17 18:08MTI

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrányba keveredett, azóta leváltott alelnök, Eva Kaili képviselőként visszatérjen az EP-be.

Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere szombaton online sajtótájékoztatóján azt mondta: a Katar-gate megmutatta, hogy ami Európában van az működhet rosszul, átláthatatlanul és antidemokratikusan.

"A zöldek álláspontja szerint olyan uniót kell teremtenünk, amely joggal kéri számon a demokratikus alapelveket az egyes tagállamokon, növelni kell az átláthatóságot, valódi vitákat kell lefolytatni az unió területén belül és az európai intézményekben" - fogalmazott a politikus.

Hozzátette: le kell folytatni a vitákat a káros lobbitevékenységről, a vagyonnyilatkozati eljárásokról, az utazási költségtérítésekről, a napidíjakról és az átláthatatlanságot segítő és azt fenntartó szabályok megszüntetéséről.

Tetlák Örs szerint, ha ezek a viták nem kerülnek napirendre, akkor az EU-ellenes hangok erősödnek meg és újra az értelmetlen, parttalan viták kerülnek előtérbe.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a Katar-gate egyik főszereplője, a vesztegetéssel gyanúsított Eva Kaili - megbízható információk szerint - visszatérhet az EP-be képviselőként. Ez azt jelenti, hogy részt vehet a parlamenti munkában, sőt szavazhat is.

"Mi zöldek rendkívüli hibának és rendkívül károsnak tartjuk, ha ez megtörténik, ha Eva Kaili valóban részt vehet a szavazásban" - emelte ki Tetlák Örs, hozzátéve, hogy ugyanakkor ki kell szabadítani az európai politikát az ipari, valamint a fosszilis energia lobbi "karmai közül".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.