Gyilkosság

Vádat emeltek a három halálos áldozattal járó nottinghami ámokfutás gyanúsítottja ellen

Gyilkosság és gyilkossági kísérlet címén.

2023.06.17 13:33MTI

Gyilkosság és gyilkossági kísérlet címén emeltek vádat a három halálos áldozattal járó nottinghami ámokfutás gyanúsítottja ellen pénteken.

A Londontól 180 kilométerre északnyugatra fekvő 320 ezer lakosú nagyváros központjában a Nottinghami Egyetem két 19 éves hallgatója, Grace O'Malley-Kumar és Barnaby Webber, valamint Ian Robert Coates, az egyik nottinghami középiskola 65 éves gondnoka vált a keddi késeléses támadássorozat áldozatává.

A vádlott, a 31 éves Valdo Calocane a meggyilkolt iskolagondnok furgonjával megpróbált elgázolni három másik embert is; egyikük súlyos, a másik kettő könnyű sérüléseket szenvedett.

A nottinghami egyetemi kórház pénteki tájékoztatása szerint egyiküket már hazaengedték, két sérültet stabil állapotban kezelnek.

A Nottinghamshire megyei rendőrség - amely most először nevezte meg a feltételezett elkövetőt - péntek délután közölte, hogy Calocane ellen három rendbeli gyilkosság és három rendbeli gyilkossági kísérlet címén vádat emeltek.

A vádlott szombaton jelenik meg a nottinghami magisztrátusi bíróság előtt.

A rendőrök Calocanét a gázolási kísérlet után, elektromos sokkoló használatával fogták el.

A Nottinghamshire megyei rendőrkapitányság korábbi tájékoztatása szerint Valdo Calocane a Nottinghami Egyetem egykori hallgatója, de a nyomozók nem hiszik, hogy ez a tény bármilyen módon összefüggne a gyilkosságsorozattal.

A kapitányság az elmúlt napokban többször is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatban részt vesz az országos terrorizmusellenes rendőri hálózat (Counter Terrorism Policing), de a pénteki tájékoztatásban ez az információ már nem szerepelt, és az sem, hogy a támadásnak köze lenne a terrorizmushoz.

Az első rendőrségi beszámolók kiemelték azt is, hogy a nyomozók nyitott kérdésként kezelik a támadás indítékait, de a gyilkosság és gyilkossági kísérlet címén történt vádemelésről szóló pénteki bejelentésben már ez sem szerepel.

Kate Meynell, a Nottinghamshire megyei rendőrkapitányság főparancsnoka a pénteki tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy előítéletek vezérelte információk online posztolása a bírósággal szembeni tiszteletlenségnek is bizonyulhat, és szélsőséges esetben a vádlott büntetőperének összeomlásához vezethet.

Ez alig burkolt komoly figyelmeztetés, mivel a bírósággal szembeni tiszteletlenség (contempt of court, amely más jogrendszerekben az igazságszolgáltatás munkájának akadályozásaként szerepel) az angol-walesi büntetőtörvények alapján súlyos bűncselekmény, elkövetői szabadságvesztéssel is sújthatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.