Fegyverkezés

Amerikai atom-tengeralattjáró érkezett Dél-Koreába

Egy nappal azt követően, hogy Észak-Korea újrakezdte rakétakísérleteit.

2023.06.16 09:21MTI

Egy nappal azt követően, hogy Észak-Korea újrakezdte rakétakísérleteit, pénteken a dél-koreai Puszanba érkezett az Egyesült Államok egy nukleáris meghajtású tengeralattjárója.

A USS Michigan - hat év óta az első ilyen típusú tengeralattjáró a dél-koreai vizeken - a dél-koreai védelmi minisztérium közleménye szerint közös, amerikai-dél-koreai haditengerészeti gyakorlatokban vesz majd részt.

A USS Michigan a világ legnagyobb tengeralattjárói közé tartozik. Az Ohio-osztályú, irányított rakétákkal felszerelt tengeralattjáró 150 Tomahawk-rakétát tud hordozni, hatótávolsága mintegy 2500 kilométer - ismertette a védelmi minisztérium, amely azt nem közölte, hogy a tengeralattjáró meddig marad dél-koreai vizeken.

Az Észak-Korea rakétakísérleteire adott válaszként Joe Biden amerikai elnök és Jun Szok Jol dél-koreai elnök arról állapodott meg tavasszal, hogy az Egyesült Államok tovább fokozza "a stratégiai eszközök rendszeres láthatóságát a Koreai-félszigeten".

Csütörtökön Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt saját szárazföldje és a Japán-tenger felett.

Észak-Korea rendre elítéli a térségben tartott dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat, mert szerinte azok fenyegetik a regionális stabilitást.

ENSZ-határozatok tiltják Észak-Korea számára a ballisztikus rakéták fejlesztését, melyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.