Katasztrófa

Átszakadt a Dnyeper gátja, óriási mennyiségű víz zúdul az ukrán települések felé - videó

Az ukrán illetékesek elrendelték a evakuációt a folyó gát alatti szakaszán.

2023.06.06 08:22ma.hu

Hétfőről keddre virradó éjszaka Nova Kahovkánál átszakadt a Dnyeper folyó víztározója. A létesítmény jelentősen károsodott, az óriási mennyiségű víz a környéket elárasztva ömlik. Az ukrán illetékesek elrendelték a evakuációt a folyó gát alatti szakaszán - írja a 444.hu a The Guardian cikkére hivatkozva.

Az ukrán hadsereg déli parancsnoksága szerint az egész mögött Oroszország áll, amely felrobbanthatta a gátat. A megszállt Nova Kahovka orosz polgármestere viszont ezt tagadja, szerinte az ukrán tüzérségi bombázás következtében szakadt át a gát.

A folyó alsó szakaszán válságos a helyzet, a belügyminiszter főtanácsadója szerint a vízszint öt órán belül elérheti a kritikus szintet. A hatóságok már elrendelték az árvíz fenyegette települések evakuálását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.