Tömegszerencsétlenség

India történelmének egyik legszörnyűbb vasúti tömegszerencsétlenséget szenvedte el

288-ra emelkedett a hármas vonatütközés halálos áldozatainak száma - közölte a katasztrófavédelem.

2023.06.03 17:34ma.hu

Továbbra is keresik a mentők a túlélőket az India keleti részén fekvő Odisha államban történt katasztrofális hármas vonatbalesetet követően, amely az ország leghalálosabb vasúti katasztrófája lett az elmúlt több mint 25 évben.

A halálos áldozatok száma szombat reggelre 288-ra emelkedett - közölte Sudhanshu Sarangi, Odisha állam tűzoltóságának főigazgatója az AFP-vel. A tisztviselő hozzátette, hogy több mint 850 ember megsérült.

A szombatot gyásznappá nyilvánították az ország keleti részén, a Bengáli-öböl partján fekvő Odisha államban.

A tragédia péntek este történt Balasore város egyik állomásán. Egy személyvonat összeütközött egy tehervonattal, amelynek következtében közel 12 tehervagon a szemközti vágányra zuhant. Nem sokkal később egy második személyvonat is összeütközött a tehervagonokkal, és szintén kisiklott - közölte Amitabh Sharma, az indiai vasút szóvivője.

Narendra Modi indiai miniszterelnök szombaton rendkívüli ülést tartott a baleset miatt. A miniszterelnök egy Twitter-bejegyzésben is közölte, hogy "megrendült" a történtek miatt. "A gyász eme órájában gondolataim a gyászoló családokkal vannak. Kívánom, hogy a sérültek hamarosan felépüljenek. A mentési munkálatok folyamatban vannak a baleset helyszínén, és minden lehetséges segítséget megadunk az érintetteknek" - írta.

Több mint 115 mentőautót küldtek ki, hogy a sérülteket kórházakba szállítsák - közölték a hatóságok. A hadsereget is bevetették, hogy segítsenek a nagyszabású mentési munkálatokban.

Az egyik túlélő a helyi médiának elmondta, hogy aludt, amikor a baleset történt, és egy tucatnyi utastársa alatt rekedve ébredt fel. A férfi elmondta, hogy végül ki tudott mászni a járműből, és kisebb sérülésekkel megúszta a nyakán és a karján.

Az Odishában történt baleset az elmúlt évtizedek leghalálosabb vasúti katasztrófája volt Indiában. 1999-ben Nyugat-Bengálban két vonat ütközött össze egy jelzési hiba miatt, legalább 285 halálos áldozatot követelve. Szintén súlyos baleset történt 2016-ban, amikor 140 ember halt meg egy kisiklás miatt Uttar Pradesben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.