Ukrajnai háború

Lavrov: Moszkva elkötelezett a konfliktus diplomáciai rendezése mellett

Egyúttal méltatta Peking készségét arra, hogy pozitív szerepet vállaljon a rendezésében.

2023.05.26 18:48MTI

Oroszország elkötelezett az ukrajnai konfliktus politikai és diplomáciai rendezése mellett, de az ukrán fél és nyugati támogatói komoly akadályokat gördítettek a béketárgyalások újraindítása elé - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor pénteken Moszkvában fogadta Li Huit, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját.

A tárgyalásról az orosz külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint Lavrov köszönetét fejezte ki azért a "kiegyensúlyozott álláspontért", amelyet a kínai fél képvisel az ukrán válság ügyében. Egyúttal méltatta Peking készségét arra, hogy pozitív szerepet vállaljon a rendezésében.

Nagyra értékelte Li személyes hozzájárulását az orosz-kínai átfogó stratégiai együttműködés megerősítéséhez, és üdvözölte, hogy új minőségében érkezett Moszkvába, ahol 2009 és 2019 között hazája nagykövete volt.

A felek egyebek mellett kifejezték készségüket az orosz-kínai külpolitikai együttműködés további erősítésére, aminek célja a moszkvai tájékoztatás szerint mindig is a béke és a stabilitás fenntartása volt a régióban és az egész világon.

Az ukrajnai válság politikai rendezésére meghirdetett kínai béketerv ügyében tárgyalva Li a hónap közepén Kijevet kereste fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.