Bűncselekmény

EP-korrupciós botrány: leveszik az elektronikus nyomkövetőt Eva Kailiról

A leváltott alelnök szabadlábon várhatja az EP-t érintő korrupciós ügyben végzett eljárás következő tárgyalását.

2023.05.25 18:21MTI

Az illetékes brüsszeli ügyészség engedélyezte, hogy levegyék az elektronikus nyomkövetőt és elhagyhassa a házi őrizetet az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrányba keveredett, azóta leváltott alelnök, Eva Kaili - jelentette a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

A tájékoztatás szerint Eva Kaili szabadlábon várhatja az EP-t érintő korrupciós ügyben végzett eljárás következő tárgyalását. Az ügyészség közleménye szerint a nyomozás ezen szakaszában a vádlott "már nem igényel fogva tartást" - közölte a napilap.

Emlékeztettek, Eva Kaili őrizetben tartását azért rendelték el április közepén, mert esetében fennállt az illegális tevékenység megismétlésének veszélye, a bizonyítékok eltüntetésének, vagy meghamisításának, valamint a szökés lehetősége.

Kailit a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás során tartóztatták le, másokkal együtt december elején. Kaili édesapját, előállítását követően néhány nappal engedték szabadon. Kaili élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő, nyomkövető viselése mellett, már korábban háziőrizetbe került.

Mivel Panzeri kihallgatása során azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott át Mark Tarabellának, az Európai Parlament szocialista képviselőjének "a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért", a politikust február 10-én szintén letartóztatták. Az 59 éves belga EP-képviselő ügyében a hét elején döntött a belga ügyészség: engedélyezték az elektronikus nyomkövető eltávolítását és szintén elhagyhatta a házi őrizetet. Egy további gyanúsítottat, Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselőt február 11-én, Olaszországban tartóztatták le és helyezték házi őrizetbe.

A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.