Erőszak

Csalás miatt vádat emeltek George Santos New York-i kongresszusi képviselő ellen

New Yorkban 13 vádpontban indult bűnvádi eljárás szerdán George Santos republikánus kongresszusi képviselő ellen.

2023.05.11 07:38MTI

A politikus szerdán önként jelent meg a bíróságon, ahol hivatalosan is meghallgatta az ellene felhozott vádakat, amelyek mindegyikében ártatlannak mondta magát.

George Santost közpénzekkel való visszaéléssel, pénzmosással, banki csalással és a Kongresszus félrevezetésével vádolják. A vádpontok között szerepel, hogy munkaviszonya ellenére igényelt munkanélküli segélyt, valamint, hogy jogtalanul jutott forrásokhoz a koronavírus-járvány idején bevezetett vállalati segélyprogramból.

A politikus 500 ezer dollár óvadék ellenében szabadon elhagyhatta a bíróságot. A törvényszékről kilépve az eljárást boszorkányüldözésnek mondta, és azt hangoztatta, hogy "felveszi a harcot", hogy tisztára mossa a nevét. Megismételte, hogy nem mond le képviselői mandátumáról, sőt hozzátette, tervezi, hogy a jövő novemberi képviselő-választáson ismét elindul.

George Santost több republikánus képviselőházi tag is lemondásra szólította fel, ugyanakkor a Képviselőház elnöke, Kevin McCarthy elutasította, hogy a vád alá helyezett politikust erre szólítsa fel. Ahogy fogalmazott, szorosan nyomon követi az eljárást és kivár.

George Santosról tavaly a kongresszusi választások idején az derült ki, hogy hamis életrajzi adatokat tüntetett fel kampányában iskolai végzettségéről, korábbi munkahelyéről és családi származásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.