Háború

Zelenszkij elmagyarázta, miért hord fegyvert magánál

Az ukrán elnök azt állítja, nem hagyná magát fogságba ejteni.

2023.05.02 06:24ma.hu

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök egy helyi televíziós csatornának azt mondta, hogy ő és munkatársai inkább harc közben haltak volna meg, minthogy hagyják magukat fogságba ejteni, ha az orosz csapatok behatolnak kijevi főhadiszállására a konfliktus első napjaiban.

"Tudom, hogyan kell lőni" - mondta Zelenszkij abban az interjúban, amelyet szombaton sugárzott az ukrán 1+1 csatorna. Az ukrán vezető azt állította, hogy hord magánál pisztolyt, de elutasította egy riporter felvetését, miszerint pisztolyával inkább öngyilkosságot követett volna el, mintsem hogy elfogják.

"Nem, nem, nem" - mondta Zelenszkij. "Nem azért, hogy lelőjem magam. Hogy visszalőjek, az biztos".

Zelenszkij kifejtette, hogy "szégyen" lett volna, ha az orosz erők fogságba ejtik, utalva a konfliktus kezdeti szakaszára. Miután Moszkva 2022 februárjában megkezdte háborúját, ukrán tisztviselők azt állították, hogy orosz különleges erők megpróbáltak beszivárogni Kijevbe és betörni a Bankova utcai elnöki székházba.

"Azt hiszem, ha bementek volna, be az adminisztrációba, akkor most nem lennénk itt" - mondta Zelenszkij az interjúban. "Senkit sem ejtettek volna foglyul, mert nagyon komoly védekezésre készültünk... A végsőkig ott lettünk volna".

Zelenszkij elmondta, hogy néhány nyugati partnere azt javasolta neki, hogy meneküljön el Kijevből, de ő visszautasította az amerikai evakuációs tervet, hogy megvédje a fővárost.

A The Times szerint azonban Zelenszkij és társai a háború kitörése után állítólag a tervezett két hét helyett csaknem két hónapot töltöttek egy bunkerben. A brit lap azt állította, hogy a bunker körül olyan nagy volt a titkolózás, hogy azoknak, akik az államfőt a föld alá kísérték, külön titoktartási megállapodást kellett aláírniuk, és megtiltották, hogy bármilyen részletet eláruljanak az óvóhely kialakításáról, elhelyezkedéséről, felszereltségéről, vagy akár az élelemről, amit kaptak.

A konfliktus első napjaiban Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag azt mondta Izrael akkori miniszterelnökének, Naftali Bennettnek, hogy nem akarja elfoglalni Kijevet vagy megölni Zelenszkijt. A Kreml nem erősítette meg és nem is cáfolta Bennett állítását.

„Tudtam, hogy Zelenszkij veszélyben van egy bunkerben” – mondta Bennett Putyinnal való 2022 márciusi moszkvai találkozójáról. Állítása szerint az orosz elnök akkor biztosította, hogy Zelenszkij nem célpont.

Bennett ezután állítólag "azonnal" felhívta Zelenszkijt, hogy megnyugtassa: "Putyin nem fog megölni téged". Bennet szerint mindössze "két órával később Zelenszkij bement az irodájába, és készített egy szelfit", amelyen az ukrán elnök kijelentette: "Nem félek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.