USA

A Disney pert indított a floridai kormányzó ellen

Ron DeSantis politikai támadásról beszél.

2023.04.27 15:45MTI

Florida kormányzója, Ron DeSantis politikailag motivált támadásnak nevezte csütörtökön, hogy a Disney-vállalat pert indított ellene, amiért a szövetségi állam megvonta a cégtől floridai szórakoztató parkjának különleges jogállását.

Ron DeSantis, aki Jeruzsálemben tartózkodik, megismételte, hogy ideje volt megszüntetni a vállalat egyedi elbírálását, ami saját önkormányzattal ruházta fel. A politikus úgy fogalmazott, a vállalat haragját az váltotta ki, hogy a jövőben ugyanolyan szabályok között kell működnie, mint bármely másiknak, és nem akarja megfizetni ugyanazt az adót, amely mindenkire vonatkozik. Hozzátette, hogy vállalkozásbarátnak lenni nem azt jelenti, hogy vállalatok saját kormányzatot kapnak.

A Disney szerdán indított pert a kormányzó ellen, amiért a republikánus politikus kezdeményezésére a floridai törvényhozás februárban megvonta a Disneytől a 60-as évek óta élvezett különleges státust és közigazgatási jogállást, és a kormányzó 3 tagú felügyelőtestületet nevezett ki a kerület működésének ellenőrzésére. A szórakoztatóparknak helyet adó negyed Orlandóban külön önkormányzattal rendelkezik. Ez adózási szempontból is külön elbírálás alá helyezi a vállalkozást, amely jelentős számú turistát vonz Floridába.

A szórakoztatóipari vállalat a bírósági beadványban kormányzati megtorlásnak nevezi a jogszabályt, és azt kéri, hogy semmisítse meg a különleges közigazgatási jogállás megszűnéséről szóló intézkedést, valamint a felügyelőtestület eddig hozott intézkedéseit. A Disney a peres iratokban a szólásszabadság megsértésére hivatkozik, amikor a bíróság beavatkozását kéri.

Florida kormányzója és a Disney közötti nyílt szembenállás tavaly bontakozott ki, amikor a vállalat nyíltan szembe helyezkedett azzal a törvénnyel, amely a többi között megtiltja az iskolákban a gendertémájú érzékenyítő foglalkozásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.