Hegymászás

Rekordszámú hegymászó kapott engedélyt a Mount Everest megmászására Nepálban

Soha nem adtak még ki ennyi engedélyt.

2023.04.25 07:55MTI

Rekordszámú, 454 hegymászó kapott engedélyt eddig a világ legmagasabb hegye, a csaknem kilencezer méteres Csomolungma, más néven Mount Everest megmászására nepáli oldalon az idei tavaszi szezonban.

"A Csomolungma megmászásának történetében soha nem adtunk még ki ennyi engedélyt" - közölte hétfőn Bigyan Koirala, a nepáli turisztikai osztály illetékese. Ezt megelőzően a legtöbb engedélyt a 2021-es tavaszi szezonban adták ki a nepáli hatóságok, akkor összesen 409 személynek engedélyezték a 8848,88 méter magas hegycsúcs déli, nepáli oldalról történő megközelítését.

Múlt péntekig 61 ország 454 hegymászója kapott hivatalosan is engedélyt a nepáli hatóságoktól. A hivatalos engedély kiváltása 11 ezer dollárba kerül.

A nemek arányát figyelembe véve a frissen kiadott engedélyek kétharmadát nők kapták meg, a nemzetiségeket figyelembe véve pedig a legtöbb engedélyt kínai, amerikai és indiai hegymászók szerezték meg.

A Kína és Nepál között magasodó Csomolungma hófödte csúcsát 70 évvel ezelőtt, 1953-ban hódították meg először sikeresen.

A tavaszi szezon első hegymászótúráját május második hetében indítják, az engedélyek kiváltása azonban a turisztikai hivatal közlése szerint tovább folyik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.