Világvége

Brutális halpusztulás a szivárgó amerikai atomerőmű közelében

A múlt héten meghibásodott egy ideiglenes javítás a létesítményben, ami további szennyeződéshez vezetett.

2023.03.28 15:30ma.hu

Egy minnesotai állami szabályozó hatóság nyilvánosságra hozta, hogy több száz hal pusztult el, miután egy atomerőművet radioaktív szivárgás miatt le kellett állítani. Egy korábbi, ugyanezen a telephelyen történt csőtörés miatt több százezer gallonnyi szennyezett víz ömlött a környezetbe.

A Minnesota Pollution Control Agency (MPCA) becslései szerint 230 hal nem a radioaktív szennyeződés miatt pusztult el, hanem a leállás következtében, amelyet múlt pénteken kezdeményeztek, miután egy másik szivárgást fedeztek fel az Xcel Energy Monticello Atomerőmű Minneapolis melletti atomerőművében.

"A Monticello erőműből a normál működés részeként meleg víz kerül a folyóba, amihez a halak hozzászoknak. A halpusztulás sajnálatos, de nem váratlan, tekintve a jelentős hőmérséklet-változást, amely akkor következhet be, amikor az erőműből származó meleg víz az üzemszünet idején megszűnik a folyóba áramlani" - áll a szabályozó hatóság hétfői közleményében, hozzátéve, hogy az érintett állatok között van sügér, harcsa, közönséges ponty és egy vagy több balinfaj.

Az erőművet pénteken leállították, hogy a munkások foglalkozhassanak a szivárgás elhárításával. A probléma tavalyi első észlelése után megpróbáltak egy ideiglenes javítást végezni, de a javítás nem sikerült, ami a létesítmény körüli terület további szennyeződését eredményezte. A helyszínen lévő ellenőrző berendezések azt mutatták, hogy az első javítás óta több száz gallon szennyezett víz szivárgott ki.

Az Xcel Energy ragaszkodott ahhoz, hogy a szivárgás nem jelentett veszélyt a közbiztonságra, és azóta már kijavították, míg a hatóságok szerint a sugárzó víz még nem jutott el a közeli Mississippi folyóba. Az üzemeltető azonban elismerte, hogy az anyag egy részét megtalálták az erőmű körüli talajvízben, amely végül a Mississippibe ömlik.

A szennyezett víz radioaktív izotópot, tríciumot tartalmaz, amelyből 400 000 gallonnyi ömlött a talajba egy csőtörésből, mielőtt tavaly novemberben észrevették a szivárgást. Bár az erőmű üzemeltetője és a helyi önkormányzat már hónapok óta tudott a problémáról, a nyilvánosságot csak március közepén tájékoztatták.

Bár az Xcel közölte, hogy a legutóbbi szivárgást kijavította, nem világos, hogy az erőmű mikor állhat újra üzembe, Chris Clark, a vállalat elnöke a múlt heti sajtótájékoztatón nem tudott pontos ütemtervet mondani. Mindazonáltal azt mondta, hogy nem jósol jelentős hatást az elektromos szolgáltatásra, mondván, hogy az Xcelnek "elegendő tartalékkal" rendelkezik az ügyfelek ellátásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.