Háború

Kijev a háború szponzorának bélyegezte az EU bankját

A lépés válasz a Raiffeisen Bank azon döntésére, hogy fenntartja üzleti tevékenységét Oroszországban.

2023.03.25 13:03ma.hu

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) felvette a Raiffeisen osztrák bankcsoportot a háború nemzetközi szponzorainak listájára.

Az ügynökség csütörtöki közleménye szerint a megjelölés oka a bank folyamatos oroszországi működése, valamint a Moszkva által 2022 februárjában független államként elismert Donyecki Népköztársaság (DPR) és Luhanszki Népköztársaság (LPR) hivatalos elismerése (képviseletén keresztül).

A NACP elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Raiffeisen oroszországi fiókja kedvező hitelfeltételeket biztosít az orosz hadseregnek, és hogy dokumentumaiban a "különleges katonai művelet" kifejezést is használja.

Az ukrán ügynökség ugyanezen okból a hírhedt listájára vette fel a német Metro nagykereskedőt, a francia Auchan kiskereskedelmi vállalatot, az olasz Buzzi Unicem cementipari vállalatot és másokat.

Eközben médiajelentések szerint a Raiffeisenre az Európai Központi Bank (EKB) is nyomást gyakorolt, amely az osztrák bankcsoportot az orosz piacról való kilépésre szólítja fel. Az EKB nyomást gyakorol rá, hogy dolgozzon ki tervet a szankciókkal sújtott országban folytatott üzleti tevékenységének megszüntetésére, és az egyik lehetőség az orosz leányvállalat eladása vagy bezárása lenne - írja a Reuters.

A Raiffeisen, amely 1996 óta működik Oroszországban, kritikus szerepet játszik az ország gazdaságában, mivel az Oroszországba irányuló és onnan érkező eurófizetések mentőövét biztosítja. A Raiffeisen egyike annak a két külföldi banknak, amely az orosz központi bank 13 rendszerszinten fontos hitelintézetet tartalmazó listáján szerepel, a másik az olasz UniCredit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.