Konfliktus

Az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat közepette lőtt ki interkontinentális rakétát Kim Dzsongun

A teszt célja, hogy félelmet keltsen az ellenségben.

2023.03.17 13:07ma.hu

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint országának nincs más választása, mint hogy megmutassa erejét a "háborútól való elrettentés" érdekében, a legutóbbi nagy hatótávolságú rakétakísérletet követően, amely állítása szerint válasz volt a térségben zajló "vakmerő", amerikai vezetésű hadgyakorlatokra.

Miután csütörtökön személyesen felügyelte a Hwasong-17 interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tesztjét, Kim azt mondta, hogy a kilövés ismét bizonyította "a nukleáris stratégiai erők működési rendszereit". Az állami Koreai Központi Hírügynökség szerint a fegyver valamivel több mint 1000 kilométert tett meg, és 6045 kilométeres magasságot ért el, mielőtt a tengerbe zuhant.

A vezető "hangsúlyozta, hogy a nukleáris háborús elrettentő erő visszafordíthatatlan megerősítésével félelmet kell kelteni az ellenségben, valóban el kell riasztani a háborútól, és megbízhatóan garantálni kell népünk békés életét és a szocialista építésért folytatott küzdelmét" - idézte a KCNA, hozzátéve, hogy Washington és Szöul "nyílt ellenségeskedést tanúsít a KNDK-val szemben" azzal, hogy "meggondolatlan" és "nagyszabású" hadgyakorlatokat rendez a Koreai-félszigeten.

A csütörtöki ICBM-kilövés Észak-Korea harmadik jelentős fegyverkísérlete volt a héten, és akkor hajtották végre, amikor az Egyesült Államok nagyszabású hadgyakorlatot tart a déli országokkal. A "Freedom Shield" hétfőn kezdődött és a jövő héten is folytatódik, a tisztviselők szerint ez a két szövetséges legnagyobb közös gyakorlat az utóbbi 5 évben, amely szimulált és éleslövészetet is tartalmaz.

Phenjan "provokatívnak és agresszívnek" ítélte a gyakorlatokat, miután többször kijelentette, hogy az ilyen katonai tevékenységet támadásra való felkészülésnek tekinti. Reményét fejezte ki, hogy az ICBM-kísérlet "erősebb figyelmeztetést küld az ellenségnek, amely szándékosan fokozza a feszültséget a Koreai-félszigeten", Kim pedig fogadkozott, hogy "a nukleáris fegyverekre és a frontális konfrontációra azonnali válaszlépéseket tesz".

A rakétakilövés akkor történt, amikor Yoon Suk-yeol dél-koreai elnök Japánba készült utazni, hogy találkozzon Fumio Kishida miniszterelnökkel, ahol a Washingtonnal való biztonsági partnerségről terveztek tárgyalni. A háromoldalú paktum célja az Észak-Korea és Kína által állítólagosan jelentett "fenyegetések" elhárítása. Yoon utasította a dél-koreai hadsereget, hogy folytassa az Egyesült Államokkal közös gyakorlatokat, és kijelentette, hogy Phenjant meg fogják büntetni "meggondolatlan provokációiért".

Az Egyesült Államok később "határozottan" elítélte az ICBM-kísérletet, Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője pedig azt mondta, hogy bár a kilövés nem jelentett fenyegetést az Egyesült Államokra vagy szövetségeseire, "szükségtelenül növeli a feszültséget, és a térség biztonsági helyzetének destabilizálását kockáztatja".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.